V Priimkovni delavnici predstavljamo statistiko in nastanek priimkov ter objavljamo pogovore z nosilci obravnavanih priimkov. Če poznate ozadje svojega, ste ga kdaj raziskovali, imate kakšno zanimivo zgodbo, povezano s svojim priimkom, vas vabimo, da sodelujete z nami. Pokličite nas na 01/475-22-22 ali pa nam pišite na radioprvi@rtvslo.si. Predstavitve priimkov pripravljamo v sodelovanju s profesorjem Janezom Kebrom. Vsako sredo ob 6.50. Na Prvem.

Priimek Bremec z različicami Bremc, Bremic ter Vremec je izvorno povezan z naselbinskim imenom Vreme, ki je zdaj npr. v naselbinskem imenu Vremski Britof in imenu zaselka Bremci

Priimkovna delavnica tokrat prinaša priimek Bremec, priimek, ki po pogostnosti zaseda 827. mesto. Po podatkih Statističnega urada RS se je ob pričetku lanskega leta s tem priimkom podpisovalo 413 prebivalcev in prebivalk Slovenije. Skoraj polovico vseh Bremcev gre pri nas najti v goriški regiji, sledijo gorenjska, osrednjeslovenska in obalno-kraška regija. V pomurski, podravski, koroški in zasavski regiji je oseb s priimkom Bremec le za vzorec. Vabljeni k poslušanju!

 

 

Peter Močnik