V Priimkovni delavnici predstavljamo statistiko in nastanek priimkov ter objavljamo pogovore z nosilci obravnavanih priimkov. Če poznate ozadje svojega, ste ga kdaj raziskovali, imate kakšno zanimivo zgodbo, povezano s svojim priimkom, vas vabimo, da sodelujete z nami. Pokličite nas na 01/475-22-22 ali pa nam pišite na radioprvi@rtvslo.si. Predstavitve priimkov pripravljamo v sodelovanju s profesorjem Janezom Kebrom. Vsako sredo ob 6.50. Na Prvem.

Priimek Kožar je nastal prek vzdevka iz poklicnega poimenovanja kóžar, nekdaj je bil to tisti, ki ‘zbira in (pre)prodaja kože’ ter ‘strojar’

Med priimki v Sloveniji glede na pogostost ta priimek zaseda 825. mesto. 415 prebivalk in prebivalcev Slovenije se je po podatkih Statističnega urada RS v začetku lanskega leta podpisovalo s priimkom Kožar. Najpogostejši je v osrednjeslovenski, posavski in jugovzhodni regiji – v prvi živi 130, v drugi 119 in v tretji 82 nosilcev omenjenega priimka. Precej manj pa v preostalih regijah.

Prvotno so z vzdevkom ali priimkom Kožar poimenovali zbiralca in (pre)prodajalca kož ali strojarja. Tudi sorodni priimek Kožič je nastal iz vzdevka koža in je prvotno pomenil sina ‘Kože’. Da je povezava med priimkom Kožar in poklicnim poimenovanjem kožar zelo očitna, se strinja tudi Nina Kožar, pobudnica gibanja Knjigobežnice.

Stvar je tako očitna, da ne moreš iti mimo nje. Vedno sem vedela, da smo bili stari usnjarji. Je bil pa moj dedek zlatokop. Dvakrat je šel v Kolorado kopat zlato. Malo ga je tudi sunil; ni vsega predal vodjem kopa. S temi zlatimi zrni, ki jih je pretihotapil v Slovenijo, je v Ribnici kupil veliko posest. Od podedovanega denarja smo potem odprli trgovino, tako da nismo bili več kožarji, ampak trgovci.

Darja Pograjc