Čez teden dni se bodo v praksi začele uporabljati še zadnje določbe novega družinskega zakonika, ki je sicer začel veljati 15-tega aprila 2017. Družinski zakonik prinaša kar nekaj novosti. Med drugim tudi možnost sklepanja »ženitnih pogodb«, ki jih pri nas doslej nismo poznali in pa možnost, da se kar pri notarju sklene sporazum o razvezi zakona. Obe spremembi bosta velik izziv za notarje, saj bodo morali pri sklepanju teh pogodb poskrbeti, da bosta obe strani natančno seznanjeni s svojimi pravicami in da bodo vse določbe takšne pogodbe oziroma sporazuma približno enako uravnotežene za obe strani. O obeh novostih se je Jolanda Lebar pogovarjala z notarko Natašo Erjavec.

Prihodnji teden se bodo začele uporabljati še zadnje določbe novega družinskega zakonika

Nov družinski zakonik je začel veljati 15. aprila 2017 in prinaša kar nekaj novosti. Med drugim tudi možnost sklepanja predporočnih pogodb in sporazuma o razvezi zakona kar pri notarju. Obe spremembi bosta zanje velik izziv, saj bodo morali pri sklepanju teh pogodb poskrbeti, da bosta obe strani natančno seznanjeni s svojimi pravicami in da bodo vse določbe takšne pogodbe oziroma sporazuma približno enako uravnotežene za obe strani.

Ženitne ali predporočne pogodbe naša zakonodaja – kot ostanek socializma in skupne lastnine – doslej ni priznavala. Nov družinski zakonik sicer ohranja načelo premoženjske skupnosti za skupno premoženje zakoncev. Povedano drugače: tisto premoženje, ki ga zakonca pridobita z delom in odplačno v času trajanja zakonske zveze oziroma življenjske skupnosti, velja za skupno premoženje. Novost pa je, da zakonca lahko s predporočno pogodbo zadevo uredita drugače, tako kot jima bolj ustreza, pojasnjuje notarka Nataša Erjavec:

Zakonit premoženjski režim torej nadomestita s kakšnim drugim režimom, morda z režimom ločenega premoženja. Njuna medsebojna premoženjska razmerja in tista, ki posegajo v razmerja s tretjimi osebami, uredita na način, ki jima ustreza.

Pogodba bo morala biti sklenjena v obliki notarskega zapisa, v nasprotnem bo nična. Zakonca bosta morala za veljavnost pogodbe drug drugemu v celoti in po resnici razkriti svoj premoženjski in finančni položaj. Zaradi prepletenosti osebnih in premoženjskih razmerij pa bo moral biti notar posebej pozoren, kadar bosta želela partnerja medsebojna premoženjska razmerja urediti tako, da bo med njunimi obveznostmi in pravicami izrazito neravnotežje.

Predporočne pogodbe se bodo obvezno vpisovale tudi v register, vodila ga bo Notarska zbornica. Del podatkov bo javnih. Predvsem podatki o tem, kdo je sklenil takšno pogodbo, pri katerem notarju, kdaj, kdaj bo začela veljati, kdaj je bila spremenjena ali kdaj je prenehala. Vsebina pogodbe pa ne bo javna.

Jolanda Lebar