Naše poti – Amare droma je prvo nacionalno stičišče vseh Romov, ki živijo v Sloveniji. V oddaji, v kateri tudi spregovorimo in zaplešemo po romsko, spoznavamo romsko kulturno in politično življenje, stališča do aktualnega dogajanja, predstavljamo uspešne posameznike in se pogosto odpravimo po Evropi in svetu ter tako povezujemo ljudi in dogodke z romskimi koreninami. V enourni oddaji tudi spregovorimo in zaplešemo po romsko. Vsak ponedeljek ob 21.05 na Prvem.

Nestrpnost in rasistični izpadi proti Romom v Italiji

Iz Italije znova prihajajo zaskrbljujoče novice o primerih nestrpnosti in rasističnih izpadov, uperjenih proti Romom. Gre zlasti za priseljence, ki so v sosednjo državo prišli po padcu komunizma in v času vojn na Balkanu. Romski akademski klub je že enajstič zapored izvedel festival romske kulture Romano Čhon. Poleg predavanj o Romih so letos obiskovali tudi romska naselja in izvedli različne izobraževalne in motivacijske delavnice za najmlajše.

Prvi ponedeljek v mesecu izbiramo domačo in tujo skladbo Naših poti minulega meseca. Tokratni predlogi so: 12.000 Romov, Romano Glauso in La Pluie, Teo Collori in Momento Cigano na domačem delu in Vaalien Alla’, Jaakko Laitinen & Väärä Raha in Mrak, Boban Marković Orkestar na tujem delu.

Enisa Brizani