Južna Koreja je kot prva država na svetu ponudila storitve v komercialnem mobilnem omrežju 5G. Da bi si tehnološko napredna država zagotovila prestižni naziv prve na svetu, je z uvedbo pohitela in jo izvedla dva dni pred napovedanim datumom. Lucija Fatur se je pogovarjala z Miranom Vargo.

Omogoča videoklic med več ljudmi v visoki ločljivosti, samovozeča vozila, telemedicino na terenu ob naravnih nesrečah

Južna Koreja je kot prva država na svetu ponudila storitve v komercialnem mobilnem omrežju 5G. Da bi si tehnološko napredna država zagotovila prestižni naziv prve na svetu, je z uvedbo pohitela in jo izvedla dva dneva pred napovedanim datumom. Zakaj je prva na svetu Južna Koreja, pojasnjuje Miran Varga, novinar s področja informacijskih tehnologij.

V azijskih državah se najpogosteje najde kritična masa oziroma kombinacija tehnologije, storitve in uporabnikov, ki si novosti želijo in so zanjo pripravljeni plačati.

Omrežje 5G omogoča skoraj takojšnje povezovanje telefonov, kar bo uporabniku denimo omogočilo nalaganje celega filma v manj kot sekundi. Omenjena tehnologija naj bi bila tudi ključna za razvoj pametnih naprav, interneta stvari in samovozečih vozil.

V Sloveniji bomo mobilno omrežje pete generacije začeli uporabljati prihodnje leto.

Lucija Fatur