Na 21. državnem tekmovanju Etnološke in kulinarične značilnosti Slovenije z naslovom Uporabnost ostankov hrane so se mladi spraševali, kje in kako so v preteklosti nastajali ostanki živil in hrane, na kakšne načine so posamezniki, gospodinjstva in gostišča ravnali z njimi, na kakšne načine so jih uporabljali in kako je s tem danes.Več o tekmovanju z mladimi nagrajenkami Niko Klepec, Andrejo Jevšnik in Izo Gaber, ki so v kategoriji višjih strokovnih šol zmagale z nalogo Uporaba krompirjevih olupkov pod mentorstvom doc. dr. Elene Marulc.

Dekleta iz Celja so razmišljala o uporabnosti ostankov hrane in s svojo nalogo zmagala

Na 21. državnem tekmovanju Etnološke in kulinarične značilnosti Slovenije z naslovom Uporabnost ostankov hrane so se mladi spraševali, kje in kako so v preteklosti nastajali ostanki živil in hrane, na kakšne načine so posamezniki, gospodinjstva in gostišča ravnali z njimi, na kakšne načine so jih uporabljali in kako je s tem danes.

Več o tekmovanju z mladimi nagrajenkami Niko Klepec, Andrejo Jevšnik in Izo Gaber, ki so v kategoriji višjih strokovnih šol zmagale z nalogo Uporaba krompirjevih olupkov pod mentorstvom doc. dr. Elene Marulc.

Odličen čips iz krompirjevih olupkov:
Pripomočki:
– višja kozica
– lupilnik za krompir
– penovka
– papirnate kuhinjske brisače
Sestavine:
– krompir (količina po izbiri)
– olje
– začimbe (sol, poper, česen v prahu, čili v prahu, kumina)
V višji kozici, na močnem ognju, segrejemo olje. Medtem olupimo krompir s posebnim nožkom za lupljenje, ter dobro umijemo krompirjevo lupino in jo osušimo. Počasi jo dodajamo v olje, ko je le-to dovolj segreto. Pečemo kratek čas oziroma dokler se ne obarva zlato – rjavo (slika 3). Ko je primerno pečeno, ga odcedimo s penovko in položimo v posodo obloženo s papirnatimi brisačami, da se še malo odcedi. Nato ga še toplega solimo in začinimo po okusu ter postrežemo.

Uporaba krompirjevih olupkov v gospodinjske namene
V večini primerov v našem domu uporabljamo draga in agresivna čistila. Ugotovili smo, da tudi krompirjeve olupke lahko uporabimo kot čistilo. Tako ni potrebno kupiti dragih, agresivnih čistil, škodljivih okolju, temveč lahko uporabimo ostanek krompirjevega olupka. Tako ga koristno uporabimo in ne zavržemo, hkrati pa bo čistilo našemu domu in okolju prijazno. V termo posodah se velikokrat po robovih nabere veliko umazanije, ki jo težko dosežemo. V toplo vodo lahko položimo krompirjev olupek, posodo dobro pretresemo ter pustimo stati 15 min. Tako bomo umazanijo po težko dostopnih robovih veliko lažje odstranili.

Uporaba krompirjevih olupkov v zdravstvene namene

Ohranjanje barve las
Krompirjev olupek ima bogato vsebnost kalcija, cinka, železa in C vitamina. Zato ga uporabljamo predvsem za ohranjanje barve las ali zgolj, da imamo temnejše naravne lase, da le-ti ne posivijo prehitro. Krompirjeve olupke skuhamo v vodi in počakamo, da se ohladijo. Pripravljen pripravek po končanem umivanju las zlijemo po še mokrih laseh in jih posušimo. Lase bomo tako nahranili in hkrati negovali barvo las, brez uporabe agresivnih frizerskih proizvodov, ki škodujejo tako našim lasem, kot tudi samem okolju.

Odstranjevanje bradavic
S krompirjem lahko odstranimo tudi bradavice. Ne s pomočjo krompirjevih olupkov, temveč z zelenimi deli krompirja, ki jih običajno prav tako zavržemo, ker so strupeni. Pri odstranjevanju bradavic nam pridejo še kako prav, saj imajo močne protivirusne, proti-parazitske, protibakterijske in protiglivične lastnosti. Uporabimo jih tako, da jih položimo na bradavico ali na obolelo mesto ter jih pustimo delovati čez noč.

Tadeja Bizilj