Evropo in njen inovacijski potencial po levi in po desni prehitevajo Združene države Amerike in Kitajska. Za ohranitev konkurenčnosti želi Evropska komisija posodobiti modele financiranja za najboljše raziskovalne projekte. V pripravi je Evropski inovacijski svet.
Evropska unija je pred sprejetjem novega proračuna oziroma večletnega finančnega okvira in v njem Evropska komisija predlaga, da se za inovacije in raziskave v programu Obzorje Evropa v sedmih letih nameni 100 milijard evrov.
Na Ekonomski fakulteti v Ljubljani je potekala konferenca, na kateri je bil ta program predstavljen, znotraj njega pa že zdaj kot pilotni projekt poteka Evropski inovacijski svet – enotna vstopna točka za vse dobre ideje, ekipe in projekte, ki potrebujejo financiranje.

Evropo in njen inovacijski potencial prehitevajo ZDA in Kitajska. Za ohranitev konkurenčnosti želi Evropska komisija posodobiti modele financiranja za najboljše raziskovalne projekte.

Evropska unija je pred sprejetjem novega proračuna oziroma večletnega finančnega okvira in v njem Evropska komisija predlaga, da se za inovacije in raziskave v programu Obzorje Evropa v sedmih letih nameni 100 milijard evrov.
Na Ekonomski fakulteti v Ljubljani je potekala konferenca, na kateri je bil ta program predstavljen, znotraj njega pa že zdaj kot pilotni projekt poteka Evropski inovacijski svet – enotna vstopna točka za vse dobre ideje, ekipe in projekte, ki potrebujejo financiranje. Namestnica generalnega direktorja direktorata za raziskave in inovacije pri Evropski komisiji Signe Ratso:

“Tu smo, da razpravljamo o inovacijskem ekosistemu. To pomeni, kako povezati raziskovalce, inovatorje in industrije, ki bi razvili produkte in storitve za trg. Vemo, da smo v Evropi po številu start-up podjetij primerljivi z drugimi deli sveta. Za tekmeci, ne samo ZDA, tudi Kitajsko, pa zaostajamo po povečanju inovacijskih zmogljivosti. Zato smo se odločili za vzpostavitev Evropskega inovacijskega sveta. Z njim bomo naslovili vprašanje, kako priti do inovativnih rešitev na trgu in kako povečati zmogljivosti inoviranja, ki sicer že poteka.”

Signe Ratso obljublja, da novi Evropski inovacijski svet ne bo izbiral projektov na osnovi dokumentacije, torej papirjev, pač pa idej in skupin. Eden od finančnih instrumentov bo namenjen podpori projektov v testni fazi, pilotnim projektom.

Maja Derčar