O strelskem napadu na mošeji, ki se je v novozelandskem Christchurch zgodil ob 13. uri in 45 minut po lokalnem času in je po zadnjih podatkih terjal 49 smrtnih žrtev in številne ranjenem, smo se na Prvem pogovarjali z Jasmino Ravter Henderson, ki v Christchurchu živi že 20 let.

Pogovor z Jasmino Ravter Henderson

15. marec je dan, ki se v zgodovino ne bo zapisal z lepim spominom. Danes žal poročamo o terorističnem napadu, ki se je zgodil v mestu Christchurch na Novi Zelandiji. Mesto z manj kot 400 000 prebivalci so v preteklih letih prizadeli številni rušilni potresi. Strelski napad na mošeji je izjemen šok za ljudi, je za Prvega  povedala Jasmina Ravter Henderson, ki v Christchurchu živi že 20 let.

Zelo težko je verjeti, da se je to zgodilo tukaj. Nova Zelandija ni taka, da bi drug drugega sovražili, nikoli nismo imeli težav z različnimi nacijami in religijami. Je zelo težko verjeti, da se je to zgodilo tukaj. Ljudje so žalostni.

Eden od napadalcev je objavil 87 strani dolg protimigrantski in protimuslimanski manifest, v katerem je zapisal, da je Nova Zelandija tarča tudi zato, da bo svet videl, da varnih delov sveta ni. Jasmina Ravter Henderson je še povedala, da bo najhuje, če se bodo začeli skrivati in bati drug drugega, saj bodo napadalci tako zmagali.

 

Nadia Petauer