Draga Koren svojo dolgoživost, stara je 96 let, pripisuje svoji veseli naravi, družabnosti in skromnemu življenju. Vse življenje je bila članica telovadnega društva. Na rekreacijo je hodila do 86. leta, ko si je zlomila kolk. Bila je tudi ljubiteljica pohodov ter narave. Pri sedemdesetih je bila še na Triglavu. Preden se je preselila v Dom Petra Uzarja v Tržiču, je deset let v tem domu delala kot prostovoljka, zato je prepričana, da je prav to pomagalo, da je lažje prenesla selitev iz domače hiše v dom. V pogovoru za oddajo Storž, ki bo na sporedu ta četrtek ob 10.30 na Prvem, se je spomnila tudi svoje prve ljubezni.

Draga Koren se spominja svoje prve ljubezni, s katero si je tudi ustvarila družino

Gospa Draga Koren pripisuje svojo dolgoživost, stara je 96 let, svoji veseli naravi, družabnosti in skromnemu življenju.

Že od mladih nog smo bili navajeni varčevati. Nismo bili razvajeni. Ampak pri šolanju so nas starši podpirali. Omogočili so mi, da sem naredila ekonomsko trgovsko šolo. Želela sem postati učiteljica, ampak je bilo učiteljišče v tistem času zaprto, ker je bilo preveč učiteljev.

Svojega moža sem spoznala v Tržiču. Še danes se spomnim, da mi je pri trinajstih letih napisal prvo pisemce z naslednjim besedilom: “Draga, ti si meni kakor sonce, samo škoda, da me tvoji sončni žarki le redko ogrejejo.” Ker je bila še mlada, ni razumela, kaj fant želi. V glavi pa ji je odzvanjala tudi mamina zapoved, da naj se dekleta bojijo fantov.

Družina je bila pri gospe Dragi Koren vedno na prvem mestu. Vključevala se je tudi v različne organizacije, ki so pomagale ljudem v stiski. To ji je omogočalo notranje zadovoljstvo. Včlanjena je bila tudi v telovadno društvo. Na rekreacijo je hodila do 86. leta. Potem je bilo tega konec, ker je padla in si zlomila kolk. Bila je tudi v planinskem društvu.

Tu naokrog ni bilo nobenega hriba, ki ga ne bi poznala. Na Triglavu pa sem bila nazadnje pri 70.

Preden se je preselila v Dom Petra Uzarja v Tržiču, je deset let v tem domu delala kot prostovoljka, zato je prepričana, da je bil to levji delež pri njenem hitrem sprejemanju novosti in navajanju na novo okolje.

Jana Bajželj