Kaj v mesto pritegne ljudi? Gotovo je to prostor, namenjen njim, ne pločevini, kot se vedno znova izkaže v mestih, kjer si upajo. In dobre vsebine, možnosti druženja. Kadar sta pola harmonična, je zadovoljstvo neizbežno. Kako živahno je slovenjgraško mestno jedro, je preverila Karin Potočnik.

Zaradi postavitve velikih trgovskih centrov na obrobju mest so marsikatera manjša mestna jedra zamrla

Kaj v mesto pritegne ljudi? Gotovo je to prostor, namenjen njim, ne pločevini, kot se vedno znova izkaže v mestih, kjer si upajo. In dobre vsebine, možnosti druženja. Ponudba naredi povpraševanje. Kadar sta pola harmonična, je zadovoljstvo neizogibno.

V jeseni 2015 je Anja Šuler s projektom »Kje je prostor« s konceptom začasne rabe praznih lokalov spodbudil domišljijo posameznikov, ki so v mesto prinesli vsak svoje dejavnosti. Pozitivni učinki so vidni še danes. V treh letih in pol je Čarnica že tretjič ugotovila, da prostori postajajo pretesni, ljudi iz vse Slovenije, ki obiskujejo predavanja in delavnice, je namreč vse več. Bojana Vranjek jih je doslej naštela več kot 8500. Udeležili so se več kot 780 dogodkov.

Prav tako se je pred dobrimi tremi leti rodila zadruga ustvarjalcev “pop up”, ki se je zdaj preimenovala v konceptualno trgovino D.tajl. Združuje enajst kreativnih ljudi, med njimi je oblikovalka tekstilij Andreja Kragelnik:

Naše društvo poudarja povezovanje in predstavitev naših ustvarjalcev širšemu občinstvu. S tem razlogom razstavljamo na lokaciji na glavnem trgu in imamo večjo možnost ponuditi naše izdelke ljudem. Organiziramo tudi različne dogodke, projekte, fotografiranja, razstave, imamo tudi gostujoče umetnike. Se dogaja, vedno imamo nove ideje. 

Slovenj Gradec se je na svetovne zemljevide vpisal tudi kot filmsko festivalsko mesto, razloži režiser Tomo Novosel:

Shots je mednarodni festival kratkih neodvisnih filmov, ki bo to leto v Slovenj Gradcu potekal že četrtič. V poletnih mesecu prikažemo nekje 20 filmov, približno iz 120 različnih držav imamo prijave. Od leta 2016 naprej smo uvrščeni na lestvico najboljših sto filmskih festivalov, kar si štejemo v izjemno čast.

Meškova bukvarna je zelo dejavna, knjige ponujajo tako na stojnicah Shotsa kot v Andeškem hramu, kjer se police upogibajo pod težo zapisanih zgodb. Kljub vsem naštetim primerom dobrih praks je v mestu še veliko prostora za vse, ki imajo ideje za oživitev starega mestnega jedra.

Karin Potočnik