Na današnjo pepelnično sredo se začenja tudi akcija »40 dni brez alkohola« z letošnjim podnaslovom »Za odgovoren odnos do alkohola«. Alkohol predstavlja enega največjih zdravstvenih in socialnih problemov sodobne družbe. A ne zgolj na ravni družbe, problematiko zasvojenosti še kako občutijo prav posamezniki. Namreč, tvegano in škodljivo pitje, še posebej pa že omenjena zasvojenost, je v resnici bolezen družine in vpliva na vse družinske člane. To še kako dobro ve sogovornica Tine Lamovšek, ki pa je želela ostati anonimna. Njen mož je zdaj že 6 let ozdravljen alkoholik.

Izkušnja gospe o moževem pogumu, da končno preneha s pitjem alkohola

Mož naše sogovornice je imel 15 let težave z zasvojenostjo z alkoholom, najhuje je bilo zadnjih pet. K ozdravitvi pred šestimi leti mu je pomagalo šele bolnišnično zdravljenje.

Alkohol je v njihovo družino prišel neopazno. Če na začetku tega otroci niso opazili, saj je bil njun odnos normalen in ljubeč, se je to pozneje, ko je bilo najtežje obdobje, spremenilo. Odnosi v družini so se ohladili, komunikacija je bila slabša in težja, več je bilo izmikanja in sumničenja.

Mož je dejal, da se zdaj (po uspešnem zdravljenju) pri nas začenja novo življenje, življenje brez alkohola.

Pri procesu zdravljenja je sodelovala celotna družina. »Meni in otrokom so se odprle oči, da je alkoholizem bolezen možganov in da se tega ne da pozdraviti samo s tabletko.«

Potrebnega je veliko zaupanja, še več odpuščanja.

Pa jo zmoti oznaka »žena ozdravljenega alkoholika«? »Niti ne. Izkazati pogum, da spreminjaš sebe in posledično okolico, si zasluži samo priznanje. Sem ponosna na moža, otroci pa na svojega očeta.”

Tina Lamovšek