Nizozemska je leta 2002 z Zakonom o prekinitvi življenja na prošnjo in pomoč pri samomoru postala prva država na svetu, ki je legalizirala evtanazijo. Nizozemski, švicarski in slovenski model pravne ureditve evtanazije in pomoči pri samomoru v svoji doktorski disertaciji obravnava pravnica Nataša Valentinčič, ki bo gostja sredine oddaje Intervju med deseto in enajsto na Prvem. V Sloveniji je evtanazija prepovedana. Pojasnila bo, ali bi bilo potrebno zaradi pravne ureditve evtanazije spremeniti 17. člen Ustave, ki govori o nedotakljivosti človekovega življenja. Pa tudi, ali ima posameznik pravico, da se izogne smrti, ki jo sam dojema kot nedostojno, in s kakšnimi pravnimi varovalkami bi bilo potrebno zavarovati ranljive posameznike, da bi preprečili zlorabo evtanazije.

Nataša Valentinčič o švicarskem, nizozemskem in slovenskem modelu pravne ureditve evtanazije in pomoči pri samomoru

Nizozemska je leta 2002 z Zakonom o prekinitvi življenja na prošnjo in pomoč pri samomoru postala prva država na svetu, ki je legalizirala evtanazijo. Nizozemski, švicarski in slovenski model pravne ureditve evtanazije in pomoči pri samomoru v svoji doktorski disertaciji obravnava dr. Nataša Valentinčič, pravnica in po srednji izobrazbi zdravstveni tehnik.

V doktorski disertaciji sem združila pravno in zdravstveno znanje. Poleg tega se vsak od nas v družinskem krogu sreča s smrtjo. Pot do nje pa je lahko tudi boleča in trpeča. V Sloveniji do zdaj ni bilo objav in člankov na temo evtanazije in pomoči pri samomoru. Tudi zato sem se odločila, da raziščem to področje.

Evtanazija in pomoč pri samomoru sta pri nas prepovedani na osnovi kazenskega zakonika. Ti dve obliki končanja življenja sta opredeljeni kot uboj in kaznivo dejanje.

V Švici pomoč pri samomoru ni kaznivo dejanje, če ni storjeno iz sebičnih namenov. To je omogočilo razvoj organizacij za pomoč pri samomoru. Švicarska sodišča so že večkrat presojala delovanje teh organizacij, vendar so odločila, da je njihovo delovanje skladno z zahtevo o nesebičnih namenih. Njihova pomoč pri samomoru je usmerjena v karitativno dejavnost. Sredstva, ki jih zbirajo za delovanje organizacij, so namenjena delovanju organizacij in podpori dejavnosti, ne pa za plačilo same pomoči pri samomoru. Delovanje organizacij je zato legalno.

Rakava obolenja so v vseh državah, v katerih je dovoljena pomoč pri samomoru, na prvem mestu med razlogi, zaradi katerih se posameznik odloči za pomoč pri samomoru. Sledijo nevrodegenerativna in kardiovaskularna obolenja. Tudi demenca je razlog. Države dopuščajo tudi pomoč pri skupku starostnih tegob, kot so psihološka in fiziološka degradacija človeka, odvisnost od tuje pomoči, inkontinenca in nepokretnost.

Dr. Nataša Valentinčič sodeluje v delovni skupini, ki pri nas pripravlja osnutek predloga za pravno ureditev pomoči pri dokončanju življenja.

Jana Bajželj