Skotopični sindrom najpogosteje prepoznamo po težavah pri branju, ker bralca zaradi težav pri vidni zaznavi motijo črne črke na belem papirju. Simptomov je sicer precej več: občutljivost na svetlobo in kontraste, vzorce ter svetle barve, zmanjšano vidno polje in zaznava globine, utrujenost po petih do desetih minutah branja, razdraženost, nemir, slaba koncentracija, glavoboli in migrene, napetost v vratu in ramenih, solzenje oči. Težavo je mogoče rešiti z barvnimi folijami in barvnimi očali, vendar je potrebno testiranje. Kako poteka testiranje na Inštitutu za skotopični sindrom, ki se pri nas ukvarja s tem, bo pojasnila doc. dr. Polona Kelava, certificirana Irlen diagnostičarka.

Bralne težave, glavobol, občutljivost na svetlobo, kontraste, vzorce in svetle barve, zmanjšana zaznava globine, razdraženost in slaba koncentracija

Skotopični sindrom najpogosteje prepoznamo po težavah pri branju, ker bralca zaradi težav pri vidni zaznavi motijo črne črke na belem papirju. Besedilo je zaradi spremenjene zaznave popačeno in ga ne more prebrati. Znakov, po katerih naj bi prepoznali skotopični sindrom, je sicer več, saj se od posameznika do posameznika razlikujejo: občutljivost na svetlobo in kontraste, vzorce ter svetle barve, zmanjšano vidno polje in zaznava globine, utrujenost po petih do desetih minutah branja, razdraženost, nemir, slaba koncentracija, glavoboli in migrene, napetost v vratu in ramenih, solzenje oči. Težavo je mogoče rešiti z barvnimi folijami in barvnimi očali. Zakaj to pomaga in kako poteka testiranje na Inštitutu za skotopični sindrom, ki se pri nas ukvarja s tem, bo pojasnila doc. dr. Polona Kelava, certificirana diagnostičarka Irlen.

Naši kontakti so 01/475-22-22, radioprvi@rtvslo.si ali 041-300-007 za SMS, ki ga začnete z besedo PRVI.

Jana Bajželj