Sotočja

Študent naj bo!

Informativni večer pred informativnimi dnevi, kakšna bo prihodnost Inštituta za slavistiko na celovški univerzi, mlada prevajalska zvezda Giulia Rorato in druge zgodbe Slovencev iz sosednjih držav

S predstavitve studija v Sloveniji. Foto Eva Ciglar
Na Reki veliko zanimanje za študij v Sloveniji
foto: Eva Ciglar

Zanimanje za študij v Sloveniji je med mladimi rojaki iz sosednjih držav še vedno veliko. Tudi na Reki, kjer so pripravili informativni večer. Velike pa so lahko tudi težave po končanem študiju s priznavanjem poklicnih kvalifikacij. Več o tem pogovoru z raziskovalko SLORIja iz Trsta doktorico Majo Mezeg.

Na Inštitutu za slavistiko celovške univerze so zaskrbljeni zaradi napovedane združitve magistrskega študija z graško univerzo. Bi to lahko pomenilo začetek ukinjanja študija slavistike in s tem tudi slovenistike na univerzi Alpe Jadran? Odgovore iščemo z namestnico predstojnice Inštituta za slavistiko Tatjano Vučajnk.

Gostimo Giulio Rorato, dijakinjo jezikovnega liceja France Prešeren iz Trsta. Na tekmovanju mladih prevajalcev evropske unije je prejela prvo nagrado za Italijo in sicer za prevod iz slovenščine v italijanščino.

Z novinarjem in urednikom Dušanom Mukičem pa se pogovarjamo o novem dokumentarnem filmu o porabskih Slovencih.

Prisluhnite!