Več kot 140 držav vsako leto drugi torek v februarju praznuje dan varne rabe interneta. Na šestih celinah vsako leto organizirajo na stotine dogodkov, ki dvigajo ozaveščenost o varni uporabi spletnih tehnologij. Dan varne rabe interneta letos poteka pod sloganom Skupaj za prijaznejši internet in se osredotoča na medvrstniško nasilje. Center za varnejši internet Safe.si ob tej priložnosti pripravlja številne dejavnosti, osrednji dogodek pa bo spletna oddaja za starše. Urška Henigman se je o tem pogovarjala z Markom Pushnerjem.  

Ob dnevu varne rabe interneta z okroglo mizo proti medvrstniškemu nasilju

Več kot 140 držav vsako leto drugi torek v februarju praznuje dan varne rabe interneta. Na šestih celinah vsako leto organizirajo več sto dogodkov, ki dvigajo ozaveščenost o varni uporabi spletnih tehnologij. Dan varne rabe interneta letos poteka z geslom Skupaj za prijaznejši internet in se osredotoča na medvrstniško nasilje. Center za varnejši internet Safe.si ob tej priložnosti pripravlja številne dejavnosti, osrednji dogodek pa bo okrogla miza za starše, ki si bodo prenos v živo lahko ogledali prek spleta.

Točka ozaveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav Safe.si, ki deluje v okviru Fakultete za družbene vede Univerze v Ljubljani, že vrsto let opozarja na nevarnosti in ozavešča uporabnike o tem, kako varno uporabljati splet. Kakšno je stanje ta hip v primerjavi s preteklimi leti? Smo se že tolikokrat opekli, da poznamo nevarnosti, ali pa je internet še vedno prostor, kjer nas marsikaj lahko neprijetno preseneti? Marko Pushner pravi, da jim dela ne manjka:

Starejši od 60 let, najmlajši, ki prvič brskajo po spletu in najstniki so najbolj ogrožene skupine. Pomembno je, kako se mi vedemo na spletu, da smo previdni, da ne zaupamo vsaki objavi. Moramo vedeti, da je tako fotografije kot videoposnetke danes mogoče spreminjati, da kritično razmišljamo o vsem.

Osrednji dogodek bo danes ob 18. uri. Na tej povezavi bo prenos okrogle mize, na kateri bosta psiholog in sociolog dr. Albert Mrgole ter pravnik dr. Benjamin Lesjak staršem predstavila, kako otroke naučiti varne rabe interneta in kako prepoznati spletno nasilje. Med prenosom bodo na Safe.si na Twitterju in Facebooku sprejemali tudi vprašanja in na izbrana vprašanja pred koncem pogovora tudi odgovorili.

Urška Henigman