Psihologinja in mama treh otrok, sodelavka FamilyLab Slovenija, voditeljica starševskih večerov, ki na Facebooku vodi tudi skupino Kje vas čevelj žuli? - šolstvo, je kritična opazovalka šolskega sistema. Zato se je poglobila v delovanje različnih šolskih in izobraževalnih sistemov. In da ne bi samo kritizirala, ponuja tudi alternative. V času, ko tudi pri nas slišimo pobude za spremembo šolskega sistema, je izdala knjigo z naslovom Šola, kam greš?. Marjana Škalič bo gostja ponedeljkove oddaje Med štirimi stenami po deseti uri na Prvem.

Razmišljanja psihologinje Marjane Škalič o šolskem sistemu in možnih alternativah

Marjana Škalič je psihologinja, mama treh otrok, voditeljica starševskih večerov, ki na Facebooku vodi tudi skupino Kje vas čevelj žuli? – šolstvo. Je kritična opazovalka šolskega sistema. Zato se je poglobila v delovanje različnih šolskih in izobraževalnih sistemov. In da ne bi samo kritizirala, ponuja tudi alternative. Zbrala jih je v knjigi z naslovom Šola, kam greš?.

Po njenem mnenju bi se morali počasi odlepiti od številčnega ocenjevanja. Opisno ocenjevanje ni najboljša alternativa, boljše je formativno spremljanje otroka.

“Otroci imajo lahko svoje mape z izdelki in pišejo spletne dnevnike.”

Če znanja ne ocenjujemo, to še ne pomeni, da nimamo povratne informacije o tem, kaj otroci v šoli delajo. Ocenjevanja po njenem mnenju ne bi ukinili zato, da bi zmanjšali stres in pritisk v šoli.

“Ocenjevanje znižuje kakovost naučenega. Dokler se otroci učijo za ocene, jih zanima le to, katera snov bo zajeta v testu za preverjanje in koliko točk bo prinesel pravilni odgovor. Zaradi tega se izogibajo tudi kompleksnim nalogam.”

Jana Bajželj