Starši so dolžni preživljati svoje otroke do polnoletnosti. Kadar se redno šolajo, pa do dopolnjenega 26. leta starosti. To velja tudi za plačevanje preživnine, do katere je upravičen otrok oziroma njegov zakoniti zastopnik in naj bi bila redno plačana s strani preživninskega zavezanca. Kako mora ravnati otrokov zakoniti zastopnik, če je zavezanec redno ne plačuje? Kdaj se preživnina lahko zviša in kdaj zniža? Kako je z izterjavo iz tujine? V studio Prvega smo povabili odvetnico Nino Radulovič.

Starši so dolžni preživljati svoje otroke do polnoletnosti, polnoletni otroci pa svoje starše, če nimajo dovolj sredstev za življenje

Starši so dolžni preživljati svoje otroke do polnoletnosti. Kadar se redno šolajo, pa do dopolnjenega 26. leta starosti. To velja tudi za plačevanje preživnine, do katere je upravičen otrok oziroma njegov zakoniti zastopnik in naj bi jo redno plačeval preživninski zavezanec. Kako mora ravnati otrokov zakoniti zastopnik, če je zavezanec redno ne plačuje? Kdaj se preživnina lahko zviša in kdaj zniža? Kako je z izterjavo iz tujine? Tem vprašanjem smo se posvetili v ponedeljkovem Svetovalnem servisu. V studio Prvega smo povabili odvetnico Nino Radulovič.

Jana Bajželj