Pri dojenčkih in majhnih otrocih se lahko zelo zaplete. Pediater Marko Pokorn pravi, da tega ne bi želel nikoli več videti

Oslovski kašelj je zelo nalezljiva otroška bolezen. Zanj so značilni dolgotrajni napadi kašlja, sledi jim nenaden globok vdih, ki ga spremlja značilen zvok, podoben oslovskemu riganju. Pediater in infektolog Marko Pokorn s Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Ljubljana pravi, da je potek oslovskega kašlja odvisen od starosti pacienta in njegove predhodne zaščite s cepljenjem. Bolezen se lahko resno zaplete in ogrozi otrokovo življenje. Kako se oslovski kašelj prenaša? Zakaj zdravljenje z antibiotikom včasih ne pomaga? Kaj pa cepljenje?

Kitajci mu pravijo stodnevni kašelj. V nekaterih državah je oslovski kašelj vodilni vzrok smrti zaradi bakterijskih okužb pri otrocih.

Oslovski kašelj se s človeka na človeka prenaša s kužnimi kapljicami pri kašljanju in kihanju, pa tudi prek okuženih predmetov. Prvi simptomi so podobni prehladu – izcedek iz nosu in oči, rahlo povišana telesna temperatura in blag kašelj. Napadi kašlja se stopnjujejo, bolnik lahko tudi bruha. Najpogostejši zaplet oslovskega kašlja je bakterijska pljučnica, možni so tudi vročinski krči, izguba apetita, vnetje srednjega ušesa in dehidracija.

Po prvih podatkih Nacionalnega inštituta za varovanje zdravja je bilo lani v Sloveniji prijavljenih 230 primerov oslovskega kašlja, leta 2017 pa 214. Leta 2017 je bila skoraj polovica obolelih mlajša od 15 let, pet odstotkov je bilo mlajših od enega leta. Največ ljudi je leta 2017 zbolelo maja in junija, med bolniki je bilo tri četrtine takšnih, ki so bili proti oslovskemu kašlju že cepljeni.

Oslovski kašelj zdravimo z antibiotikom. Ta zmanjša intenzivnost bolezni in možnost prenosa na druge ljudi. Vendar, kot opozarja doktor Marko Pokorn, moramo oslovski kašelj pravočasno prepoznati in takoj začeti zdraviti. Potek obolenja je odvisen od starosti pacienta in njegove predhodne zaščite s cepljenjem. Cepljenje proti oslovskemu kašlju je v Sloveniji obvezno od leta 1959. Večini od nas je znana kratica di-te-per; pomeni cepljenje proti davici, tetanusu in proti per – pertussisu, to je proti oslovskemu kašlju.

Iztok Konc