Urban Koder, skladatelj, jazz trobentač, doktor medicine. Po diplomi na Fakulteti za medicino Univerze v Ljubljani leta 1955 se v celoti posveti trobenti in glasbenemu ustvarjanju, ki ga je zaznamoval že med študijem. Daleč največ glasbe pa je ustvaril prav v žanru radijske igre za katero je neprekinjeno ustvarjal polnih 37 let. Arhiv Radia Slovenija ob šansonih in ostali glasbi, namreč hrani kar preko 120 radijskih iger za katere je ustvaril izvirno glasbo od tega 40 radijskih iger in preko 80 radijskih iger za otroke.

Uporabljeni so bili odlomki radijskih iger in glasbe – Alfreda Andersch: Smrt Jamesa Deana; Tomo Kočar: Mala huda urica; Urban Koder: Šlager; Tone Pavček: Čudovito mesto Nigagrad; Niko Grafenauer: Cin, cin, cin potepin; E. G. Berreby: Jona in glasovi; Frane Punatar: Cestožerka; Ludvik Aškenazy: Anamneza; Frane Puntar: A pri katerih je bil portretiranec skladatelj oziroma avtor izvirne glasbe.

Avtor in režiser: Klemen Markovčič
Tonski mojster: Nejc Zupančič
Bralec: Igor Velše

Produkcija Uredništva igranega programa
Posneto v studiih radia Slovenija julija 2014

In memoriam Urban Koder

V terminu kratke radijske igre na Prvem, se poklanjamo skladatelju Urbanu Kodru, ki se je 9. januarja poslovil od tega sveta. Iz arhiva smo izbrali portretno študijo, ki skozi faktografski okvir in intervju skicira Kodrovo delo in ustvarjanje. Ti dve komponenti portretne študije pa sta prepleteni z odlomki iz radijskih iger*. Urban Koder je namreč daleč največ svoje glasbe ustvaril prav za ta poseben radiofonski žanr v katerem je neprekinjeno ustvarjal polnih 37 let. Avtor portreta iz leta 2014 z naslovom Jaz sem trobentač je režiser Klemen Markovčič, ki se je z Urbanom Kodrom tudi pogovarjal.

Avtor in režiser Klemen Markovčič
Tonski mojster Nejc Zupančič
Bralec Igor Velše

Traja 13′ 13”
Produkcija Uredništva igranega programa
Posneto v studiih Radia slovenija julija 2014

* Uporabljeni so odlomki radijskih iger in glasbe – Alfreda Andersch Smrt Jamesa Deana; Tomo Kočar Mala huda urica; Urban Koder Šlager; Tone Pavček Čudovito mesto Nigagrad; Niko Grafenauer Cin, cin, cin potepin; E. G. Berreby Jona in glasovi; Frane Punatar Cestožerka; Ludvik Aškenazy Anamneza; Frane Puntar A pri katerih je bil Urban Koder skladatelj oziroma avtor izvirne glasbe.

Klemen Markovčič