Poslušalka je prejela kazen za prekršek v Avstriji, čeprav tam sploh ni bila, na kazni je bila ob točnih rojstnih podatkih navedena napačna registrska številka vozila.

Poslušalka prejela kazen za prekršek v Avstriji, čeprav tam sploh ni bila, na kazni je bila ob točnih rojstnih podatkih navedena napačna registrska številka vozila

V preteklih dneh smo že poročali o tem, kako so slovenski državljani iz Italije prejeli priporočeno pismo z obvestilom za plačilo kazni za prometni prekršek. Občasno pa nekateri slovenski državljani prejemajo tudi obvestila za plačilo kazni za prometni prekršek v Avstriji, ki ga sploh niso storili. Nekaj takega se je pred dnevi zgodilo naši poslušalki Mariji iz Zagorja. In to kljub temu, da je takrat ni bilo v Avstriji. Navedena je bila tudi napačna registrska številka vozila.

Ker se je takoj odzvala in ugovarjala pozivu, so zadevo na avstrijski strani hitro priznali in preklicali. Odvetnik doktor Roland Grilc poudarja, da tako kot v vseh tudi v tem sistemu prihaja do napak iz različnih razlogov. Enaka registrska številka lahko velja za več vozil iz različnih držav.

Okrajno glavarstvo kakor tudi generalni konzulat Republike Slovenije v Celovcu sta poudarila, da se podobni primeri občasno dogajajo. Pri čemer pa so opozorili, da ni nujno, da bo oškodovancem, tako kot naši poslušalki, uspelo v prvem poskusu. V tem primeru je potrebno drugačno dokazovanje, da ne gre za prave podatke.

Če je potrebno dodatno dokazovanje, ima oškodovanec po nepotrebnem tudi dodatne stroške. Na okrajnem glavarstvu poudarjajo, da je povračilo dodatnih stroškov v Avstriji možno le prek odškodninskega urada na Dunaju, kamor je treba poslati dokaze, da je bil človek oškodovan zaradi napake uradne osebe.

Marko Rozman