Gretje ali hlajenje, gibanje ali mirovanje, protibolečinska sredstva? Išias ne izbira po spolu in tudi ni bolezen, ki prizadene le starejše

Hernija diskusa in išias – diagnozi, ki lahko zelo bolita. Bolečina traja dan, dva, ali pa več tednov, celo mesecev. Kaj takrat pomaga: gibanje ali mirovanje, gretje ali hlajenje? Ali je odrešitev v protibolečinskih tabletah? Za spodbudo pa podatek, da za hernijo in išias največkrat ni potrebna operacija. V oddaji Ultrazvok tokrat svetuje ortoped mag. Andrej Prlja iz Splošne bolnišnice Jesenice, ki ima znanje in izkušnje z zdravljenjem išiasa. Pojasni, da o išiasu govorimo takrat, ko se bolečina iz hrbta in križa razširi v nogo in stopalo po išiadičnem živcu.

Težave z išiasom se najpogosteje začnejo že po tridesetem, štiridesetem letu starosti. Degenerativne in starostne spremembe na sklepih ter kosteh, in, kot že tolikokrat slišano, sedeč življenjski slog so najbolj pogosti botri išiasa, opozarja doktor Prlja. V zadnjem času useka tudi po pretirani rekreaciji.

Hernija disci – diagnoza, ki jo marsikdo še predobro pozna. Po podatkih iz literature se največkrat, kar v devetdesetih odstotkih, izboči medvretenčna ploščica v ledvenem predelu hrbtenice; to je med četrtim in petim ledvenim vretencem ali med petim ledvenim in prvim križnim vretencem. Operacija je manjši poseg v splošni anesteziji, ki traja do 25 minut.

Iztok Konc