Tetyana Makara iz mesta Stryi v okolici Lvova v Ukrajini je v Slovenijo prišla pred 11 leti. Poročila se je namreč s Slovencem, ki pa ga je spoznala v svoji domovini, med njegovim obiskom te nekdanje sovjetske republike. Kot je povedala kolegici Andreji Čokl, je Slovenijo brez večjih težav sprejela kot svojo novo domovino. Kadar se v njej vendarle prebudi domotožje, pa si pomaga z ukrajinsko hrano in pogovorom z ostalimi priseljenci iz držav nekdanje Sovjetske zveze. Teh v Sloveniji ni malo in radi se ustavijo v ruski trgovinici sredi Ljubljane, kjer Tetyana prodaja rusko hrano in druge izdelke iz Rusiji bližnjih dežel.

Podobnosti med Ukrajino in Slovenijo je veliko, a nekatere stvari so Tetyano iz Ukrajine tu vendarle presenetile

Tetyana Makara iz mesta Strij v okolici Lvova v Ukrajini je v Slovenijo prišla pred enajstimi leti. Poročila se je namreč s Slovencem, ki pa ga je spoznala v svoji domovini, med njegovim obiskom te nekdanje sovjetske republike. Slovenijo je kmalu zatem brez večjih težav sprejela kot svojo novo domovino. Kadar se v njej vendarle prebudi domotožje, pa si pomaga z ukrajinsko hrano in pogovorom z drugimi priseljenci iz držav nekdanje Sovjetske zveze. Teh v Sloveniji ni malo in radi se ustavijo v ruski trgovinici sredi Ljubljane, kjer Tetyana prodaja rusko hrano in druge izdelke iz Rusiji bližnjih dežel.

Ampak, bodimo odkriti, na kaj najprej pomislite, ko slišite za Ukrajinko v Sloveniji? Verjetno bi večina odgovorila, da je k nam gotovo prišla kot eksotična plesalka, spremljevalka ali kaj sorodnega. Je tudi Tetyana že slišala za ta stereotip?

“Res veliko slišim o tem, tako da seveda obstaja, ampak sama s tem nimam težav. Včasih kak moški pride, pa pove kak hec na to temo, a se pretvarjam, da ga nisem slišala …”

Tudi sicer je pri nas zadovoljna in brez slabih izkušenj, s slovenščino sta že kar prijateljici, čeprav skromno doda, da je še veliko prostora za izboljšave. Navdušena je nad tem, kako športno dejavni smo Slovenci, najbolj negativno pa so jo presenetili čakalne dobe v zdravstvu in dejstvo, da si mlade družine pri nas tako težko kupijo svoje stanovanje. Slovence sicer Ukrajinka zelo ceni, nekaj pa jim vendarle zameri …

“Na avtobusu mladi ne odstopijo prostora starejšim. To je meni zelo nenavadno, saj nas v Ukrajini to učijo od otroštva, tudi mi tako učimo svoje otroke.”

 

Andreja Čokl