Sogovorniki: glavna inšpektorica za varno hrano Andreja Bizjak, dr. Aleš Kuhar z Biotehniške fakultete in direktor Loške zadruge Mitja Vodnjov.

Škandal ima Poljska, ne Slovenija. Vendar se uvoz poljskega mesa povečuje, na krožnikih ga dobijo v šolah, vrtcih, bolnišnicah in gostinskih obratih

Nova prehranska afera, ki vznemirja potrošnike, te dni prihaja s Poljske, iz osrednje regije, kjer že potekajo preiskave klavnice, v kateri je raziskovalni novinar zasebne poljske televizije skrivaj posnel nezakonito klanje izmučenega goveda, ki so ga klali ponoči, da bi se izognili uradnemu nadzoru. Naše pristojne službe so včeraj  sporočile, da za zdaj v Slovenijo to meso ni prišlo. Vodja inšpekcije za varno hrano Andreja Bizjak potrjuje:

Škandal ima Poljska, ne Slovenija. Pridobili smo točne informacije oziroma številko goljufive poljske klavnice in tudi distribucijski list, kam je bilo to meso prepeljano: v deset držav članic Evropske unije, med katerimi ni Slovenije.

Pri nas naj bi bilo relativno malo govejega mesa s Poljske, pravi prof. dr. Aleš Kuhar z Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani, vendar se uvoz mesa s Poljske zadnja leta povečuje.

Glavnina uvoženega mesa konča v javnih zavodih, v vrtcih, šolah in bolnišnicah, ter v gostinstvu. V gostinskih lokalih ne moremo več dobiti slovenskega piščanca, podobno je tudi z govedino.

Velika večina poljskega mesa pride na krožnike otrok v vrtcih in šolah, v bolnišnice in gostinske obrate. Slovenski proizvajalci, ki so pod strožjim veterinarskim nadzorom kot poljski, v javne zavode ne pridejo zaradi nekaj odstotkov razlike v ceni, a z bistveno boljšo kakovostjo. Temu pritrjuje direktor Loške zadruge in Loških mesnin Mitja Vodnjov.

Rešitev je, da v javne razpise dodamo kriterij izbrane kakovosti, ki zagotavlja lokalno in bolj kakovostno meso. Na javne razpise bi se začeli prijavljati tudi dobavitelji s slovenskim mesom.

Jernejka Drolec