38 let delovne dobe, od tega 25 pri zdajšnjem delodajalcu, kjer se plača, ki pogosto ne dosega niti minimalne, v zadnjih letih ni povečala niti za cent. To je zgodba trgovke, ki je z nami delila svojo vsakomesečno izkušnjo s plačno realnostjo, kjer na plačilni listi vedno pogosteje opaža, da ji delodajalec doplačuje do minimalne plače. Kljub temu torej, da se obseg dela povečuje, plača temu ne sledi.

Gospa Vera po 38 letih dela nima niti za poplačilo vseh položnic, objavljamo plačilno listo

Kako po 38 letih delovne dobe pogledati plačilno listo brez solznih oči? Gospa Vera ima 38 let delovne dobe, od tega 25 pri zdajšnjem delodajalcu. Plača, ki pogosto ne dosega niti minimalne, se v zadnjih letih ni povečala niti za cent. To je zgodba trgovke, ki je z nami delila svojo vsakomesečno izkušnjo s plačno realnostjo. Na plačilni listi vse pogosteje opaža, da ji delodajalec doplačuje do minimalne plače. Kljub temu torej, da se obseg dela povečuje, plača temu ne sledi.

“Vsak mesec končam v minusu.”

In kaj to pomeni konkretno? Bruto plača 703 evre, neto z vsemi dodatki približno 640 evrov. Pogosto, sploh če je vmes še bolniška odsotnost, plača ne doseže minimalne, oktobra ji je delodajalec do minimalne plače moral dodati kar 116 evrov, kar se Veri ne zdi pošteno.

“Včasih sem bila samo prodajalka, zdaj pa sem še pek, prodajalka in čistilka.”

O plačilu se je pogovarjala tudi z delodajalcem, vendar je šel pogovor vedno v isto smer.

“Vedno smo imeli občutek, češ naj bomo veseli, da sploh imamo delo. Torej, ali bomo delali ali naj gremo.”

Danijel Poslek