V Innsbrucku je septembra potekalo svetovno prvenstvo v športnem plezanju, na katerem je Slovenijo zastopala najmočnejša delegacija doslej. Janja Garnbret, Mina Markovič, Jernej Kruder, Domen Škofic, Gregor Vezonik, Katja Kadić in Vita Lukan so bili najmočnejša slovenska orožja v prestolnici avstrijske zvezne dežele Tirolska. Janja Garnbret je na svetovnem prvenstvu v športnem plezanju spisala eno najlepših slovenskih športnih zgodb. Devetnajstletnica, ki je letos opravila maturo in se je končno znebila zobnega aparata, je v Innsbrucku osvojila tri kolajne, dve zlati in eno srebrno v treh različnih disciplinah. Kot najmlajša tekmovalka v zgodovini je postala prva športna plezalka z zlatim plezalnim "hattrickom", trojčkom zlatih kolajn v težavnosti, balvanih in kombinaciji. Prvo zlato je še kot sedemnajstletnica osvojila pred dvema letoma na SP v Parizu težavnosti. Pri devetnajstih pa ima v svoji lasti že štiri kolajne s SP.



Izjemna sezona športne plezalke Janje Garnbret

V Innsbrucku je septembra potekalo svetovno prvenstvo v športnem plezanju, na katerem je Slovenijo zastopala najmočnejša delegacija doslej. Janja Garnbret, Mina Markovič, Jernej Kruder, Domen Škofic, Gregor Vezonik, Katja Kadić in Vita Lukan so bili najmočnejša slovenska orožja v prestolnici avstrijske zvezne dežele Tirolska.

Janja Garnbret je na svetovnem prvenstvu v športnem plezanju spisala eno najlepših slovenskih športnih zgodb. Devetnajstletnica, ki je letos opravila maturo in se je končno znebila zobnega aparata, je v Innsbrucku osvojila tri kolajne, dve zlati in eno srebrno v treh različnih disciplinah.

Kot najmlajša tekmovalka v zgodovini je postala prva športna plezalka z zlatim plezalnim “hattrickom“, trojčkom zlatih kolajn v težavnosti, balvanih in kombinaciji. Prvo zlato je še kot sedemnajstletnica osvojila pred dvema letoma na SP v Parizu težavnosti. Pri devetnajstih pa ima v svoji lasti že štiri kolajne s SP.

Dobra sezona se je nadaljevala tudi na domači steni v Kranju. Janja Garnbret je na peti tekmi svetovnega pokala športnih plezalk v težavnostnem plezanju v Kranju osvojila drugo mesto. Boljša od Slovenke je bila le južnokorejska veteranka Jain Kim, ki je v Kranju tretjič zmagala.

Janja Garnbret je zmagala 21. oktobra v kitajskem Šanghaju še na šesti tekmi svetovnega pokala v težavnostnem plezanju. S četrto zmago v sezoni težavnosti je potrdila tretji naslov skupne zmagovalke, tretjega zaporednega, potem ko je bila na vrhu seštevka tudi v sezonah 2016 in 2017.

Bojan Leskovec