Ob besedni zvezi novoletni sklepi marsikdo zamahne z roko, češ, da so to modne muhe, ki nimajo nobenega pomena. Pa ni tako. Novoletni sklepi so odraz človekove vitalnosti, pravi Tjaša M. Kos, psihologinja z doktoratom iz psihoterapevtskih znanosti. Drugo vprašanje seveda je, kakšne cilje si ob novem letu postavimo. Največ zaobljub je sicer povezanih z lepšim videzom in opuščanjem razvad. Manj pa z notranjimi spremembami, kot je na primer izboljšanje samopodobe in pomoč drugim ljudem, kar je sicer najgloblje povezano z doživljanjem občutka zadovoljstva, sreče in smisla v življenju.



Novoletni sklepi so odraz vitalnosti človeka

Najpogostejši novoletni sklepi so zmanjšanje telesne teže, lepši izgled, prenehanje kajenja in boljša telesna kondicija. Manj ljudi se z novim letom odloči, da si bo izboljšalo svojo samopodobo. Še manj pa je takšnih, ki si zaželijo, da bodo pomagali drugim ljudem, pojasnjuje Tjaša M. Kos, psihologinja z doktoratom iz psihoterapevtskih znanosti.

Raziskave so pokazale, da se pomoč drugim, v družini, okolici in skupnosti, najgloblje povezuje z doživljanjem občutka zadovoljstva, sreče in smisla v življenju.

To je v nasprotju s težnjo potrošniške družbe, ki nas zasipa z oglasi, da moramo biti uspešni, lepi, mladi in bogati. Na sočloveka pa pozabimo. Zato tega cilja ni na vrhu lestvice seznama stvari, ki jih ljudje želijo izboljšati v novem letu.

Jana Bajželj