Minister za zdravje Samo Fakin je danes tudi uradno naznanil ukinitev Nacionalnega inštituta za otroške srčne bolezni ter sporočil, da bo program obravnave otrok s prirojenimi srčnimi napakami v prihodnje deloval v okviru ljubljanskega Kliničnega centra kot samostojna organizacijska enota. Ker je okoli 100 otrok letno še vedno premalo za zagotavljanje kakovostne obravnave je že po novem letu dogovorjen sestanek o povezovanju s Hrvaško ter Bosno in Hercegovino.

Program obravnave otrok s prirojenimi srčnimi napakami ostaja v Kliničnem centru

Minister za zdravje Samo Fakin je danes tudi uradno naznanil ukinitev Nacionalnega inštituta za otroške srčne bolezni ter sporočil, da bo program obravnave otrok s prirojenimi srčnimi napakami v prihodnje deloval v okviru ljubljanskega Kliničnega centra kot samostojna organizacijska enota.  Ker je okoli 100 otrok letno še vedno premalo za zagotavljanje kakovostne obravnave je že po novem letu dogovorjen sestanek o povezovanju s Hrvaško ter Bosno in Hercegovino.

Prvi mož UKC Aleš Šabeder zatrjuje, da je program optimalno organiziran in da bo že prihodnji teden predlagal ustanovitev nove samostojne organizacijske enote, ki bo povezovala otroško kardiologijo, kardiokirurgijo in intenzivno enoto.

Verjamem, da smo postavili stabilen program, zdaj deluje še z najetimi strokovnjaki, a verjememo, da se bodo kmalu pridružili mlajši strokovnjaki.

Kdaj približno naj bi program prevzeli domači kadri danes nismo izvedeli, je pa Igor Gregorič, idejni vodja nacionalnega inštituta glede takšne oblike delovanja skeptičen, zlasti, ker je podoben center v UKC že bil:

UKC je že imel center … vodja je bila Kalan, v času delovanja je pediatrična intenzivna kolabirala, odšli so vsi specializanti, vsi kardiologi.

Zdaj bo drugače, zatrjuje strokovna direktorica Jadranka Buturovič Ponikvar. Ker pa je pri nas še vedno premalo otrok s prirojenimi srčnimi napakami za zagotavljanje kakovostne obravnave, minister že napoveduje povezovanje s Hrvaško ter Bosno in Hercegovino.

Da je ukinitev Nacionalnega inštituta korak nazaj poleg Gregoriča opozarjajo tudi številni starši, ki opozarjajo, da ni kontinuitete delovanja, da se zdravniki kar naprej menjavajo, da so na oddelku tudi drugi zdravniki, ki so bodisi kardiologi za odrasle bodisi strokovnjaki za druga podorčja. Z vsemi kadrovskimi zadevami, sitauacijo na oddelkih pa tudi vizijo delovanja v prihodnje bodo starše popoldne seznanili v Kliničnem centru, sprejel pa jih bo tudi premier Šarec.

Snežana Ilijaš