Slovensko gospodarstvo se zadnji dve leti sooča s pomanjkanjem ustrezno usposobljene delovne sile. Problem – ki ni le slovenski, ampak večine evropskih držav in preostalega razvitega sveta - je posledica gospodarske rasti in starajočega prebivalstva. Delodajalci in izobraževalne ustanove pa so tudi pred izzivom, kako spodbuditi skoraj polovico odraslega prebivalstva pri nas, ki se noče dodatno izobraževati.

Skoraj polovica odraslega prebivalstva se ne želi dodatno izobraževati

Slovensko gospodarstvo se zadnji dve leti sooča s pomanjkanjem ustrezno usposobljene delovne sile. Problem – ki ni le slovenski, ampak tudi večine evropskih držav in preostalega razvitega sveta – je posledica gospodarske rasti in starajočega prebivalstva. Delodajalci in izobraževalne ustanove so pred izzivom, kako spodbuditi skoraj polovico odraslega prebivalstva pri nas, ki se noče dodatno izobraževati. Na drugi strani pa ima 31 % ljudi v starostnem obdobju med 16. in 65. letom težave pri branju in pisanju. Gospodarstveniki ost kritike med drugim usmerjajo v izobraževalne ustanove. Generalni sekretar združenja delodajalcev Igor Antauer:

»Dokler izobraževalne ustanove ne bodo pripravljene na spremembe v izobraževalnih programi in dokler ne bodo zaposleni pripravljeni postati bolj konkurenčni na trgu, toliko časa ne bo bistvenih sprememb na trgu dela!«

Dodatna izobraževanja delavcev na različnih področjih, prekvalifikacije in uvoz delavcev iz tujine so rešitve za izboljšanje usposobljenosti delavcev na trgu dela. Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek:

»Z Ministrstvom za delo pripravljamo sporazum za prihod tujih delavcev v Slovenijo, ki bodo zapolnili kadrovsko vrzel na določenih poklicih.«

Nataša Lang