"Aleš Vene, nosi v sebi globok občutek za material-les, ter prefinjen odnos do strukture in barve lesne površine," je zapisal Boštjan Rihtar

»Znanost s težavo in počasi bere skrivnosti neba in zemlje, duša umetnika vztrepeta v besedah, črtah ali barvah, vse človeško bitje je povabljeno, da se poveže z naravo, da dovršuje delo narave. Kakšno je delo Aleša Veneta v tem ustvarjanju?« Tako je ob razstavi intarzij v galeriji vojašnice Cerklje ob Krki leta 1991 zapisal Boštjan Rihtar, predmetni učitelj likovne vzgoje. Podobno vprašanje si lahko zastavimo tudi danes, ko nemirni duh Aleša Veneta, rezbarja, restavratorja, vodi po vedno novih poteh, ki prinašajo nove izzive, nova odkritja in odločitve. Aleš Vene se je rodil v Brežicah in je trenutno zaposlen v Posavskem muzeju kot akademski restavrator, višji konservator. Aleš Vene je gost v oddaji Razkošje v glavi.

Aleš Vene se je rodil 16. 9.1974 v Brežicah. Kot otrok je pogosto zahajal v delavnico starega očeta na Bučki, kjer je spoznaval majhne skrivnosti lesarstva. Vzgled mu je bil poleg starega očeta tudi oče, kateremu je večkrat priskočil na pomoč v domači delavnici. Nemirni duh je privrel na plano ob odločitvi o izbiri poklica in nadaljevanju šolanja. Izbira šolanja na Srednji Lesarski šoli v Mariboru se je izkazala za pravilno. Kmalu po končanju prvega letnika, je Aleš našel prvo ljubezen, to so bile intarzije. Zaradi svojih dosežkov je ob zaključku šolanja prejel posebno nagrado, tečaj angleščine v Angliji.

Po končani srednji šoli je opravil služenje vojaškega roka v vojašnici v Cerkljah ob Krki. V Cerkljah je imel svoj prostor- atelje in bil med pobudniki, da se je v vojašnici odprla galerija v kateri je tudi sam razstavljal.

Ob zaključku služenja vojaškega roka je prejel priznanje poveljnika učnega centra za delo na kulturnem področju. Med opravljanjem pripravništva v podjetju Stilles v Sevnici, se je Aleš prvič srečal z restavratorskimi posegi na pohištvu.
Želja po dodatnem izobraževanju se Alešu uresniči ob vpisu na Akademijo za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, smer restavratorstvo. Da je študijske obveznosti poleg družine vestno izpolnjeval, dokazuje priznanje za posebne umetniške dosežke v akademskem letu 2006/2007, katero mu je podelila Akademija za Likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Z odliko summa cum laude je zagovarjal diplomsko nalogo z naslovom Konservatorsko-restavratorski program za oltar sv. Bernarda v župnijski cerkvi sv. Jerneja v Šentjerneju, pod mentorstvom izr. prof. Miladi Makuc Semion, akad. kip. Ob podelitvi diplome je prejel tudi nagrado za posebne umetniške dosežke v akademskem letu 2011/12.

 

Zaposlitve

Aleš Vene je bil v letih od 1995 do 2000  zaposlen v škofijski konservatorsko-restavratorski delavnici kot mizar restavrator ( Škofija Maribor).

Samostojni podjetnik

Leta 2001 je odprl svojo lastno delavnico in postal samostojni podjetnik.

 Posavski muzej Brežice

Od leta 2014 je Aleš Vene zaposlen kot akademski konservator v v Posavskem muzeju Brežice. V muzeju ga navdušuje tudi delo z mladimi.

Pedagoško delo

Ob ožjih rednih službenih obveznostih tako sodeluje tudi pri pedagoških dejavnostih, pri katerih učenci osnovne šole Brežice in drugih šol v Posavju v okviru projekta Znanje in veščine iz depojev spoznavajo  nesnovno dediščino na različnih delavnicah, na katerih tudi sami ustvarjajo mozaike, freske po predlogah iz muzejskih zbirk.

Reference

 

  • Priznanje Akademije za likovno umetnost in oblikovanje za posebne dosežke v akademskem letu 2006/2007
  • Sodelovanje na razstavi študentov restavratorstva Akademije za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani na IIC v Ljubljani z naslovom DUCCIO, LA MAESTA-KOPIJE DETAJLOV
  • Nagrado Akademije za likovno umetnost in oblikovanje za posebne umetniške dosežke v akademskem letu 2011/2012
  • Stanovsko priznanje Mirka Šubica za leto 2012
  • Konservatorsko-restavratorski posegi na orgelski omari iz župnijske cerkve Raka
  • Konservatorsko-restavratorski posegi na stranskih oltarjih sv. Bernarda in sv. Antona v župnijski cerkvi v Šentjerneju
  • Odkrivanje in restavriranje stropne poslikave v prezbiteriju župnijske cerkve Kostanjevica na Krki
  • Konservatorsko-restavratorski posegi na stranskem oltarju sv. Janeza v podružnični cerkvi Gorenje Dole
  • Izdelava novega oltarja za samostansko cerkev Brezmadežne device Marije v Mariboru
  • Izdelava novih stranskih oltarjev v podružnični cerkvi sv. Janeza na Drnovem
  • Izdelava novega stranskega oltarja sv. Družine v podružnični cerkvi na Oštrcu

Foto zgodba

Preplet projektov, ki kažejo bogato ustvarjalno pot Aleša Veneta.

Aleš Vene namenja posebno pozornost  intarzijam, in štukaturam, kjer je specialist za takoimenovani štuka kamen- kjer leseno podlago z nanosi mase in brušenjem, spremeni do tem mere, da je povsem podobna kamnu oziroma marmorju.

Milan Trobič