Opozorila strokovnjakov glede debelosti v nosečnosti in carskih rezov

Statistika v več kot 200 strani dolgem Evropskem poročilu o zdravstvenem stanju nosečnic in novorojenčkov v letu 2015 kaže, da je slovenska perinatologija še vedno med najboljšimi v Evropi. Imamo najnižjo neonatalno umrljivost v vsej Evropi. Za zdaj smo drugi po najnižjem deležu debelih nosečnic, bolj vitke so le Hrvatice.

Ženske naj imajo že pred porodom težo pod nadzorom. Predebele ženske, ki so že noseče, pa spodbujajo, naj med nosečnostjo pridobijo manj mase kot ostale.

Poročilo se dotika še ene razvade – kajenja. Devet odstotkov nosečnic pri nas kadi, kar glede na ostale evropske države ni ne dobro ne slabo. Narašča starost mater ob rojstvu, saj se je med letoma 2010 in 2015 delež mater, starejših od 35 let, povečal za 16 odstotkov. Nosečnost v najstniških letih je v Evropi vse manj običajna. Poročilo kaže, da pri nas nimamo velikega deleža carskih rezov.  Na Cipru znaša 56 odstotkov, pri nas se je, tako kot v večini drugih držav, nekoliko povečal – z 19 na 21 odstotkov. A ostajamo pri državah z najmanjšim deležem porodov s carskim rezom.

Lucija Fatur, Urška Ivanovič