Prepričanje, da je bolezen srednjih in zrelih let, ne drži. Zametki parodontoze segajo namreč v otroštvo

Če želimo pojasniti vzroke, posledice in zdravljenje ene od najbolj razširjenih in pogostih bolezni nasploh, moramo k zobozdravniku. Obolenje, ki greni življenje številnim ljudem, je parodontoza. Strokovnjaki ocenjujejo, da ima vsaj enega od znakov parodontalne bolezni več kot 90 odstotkov ljudi. Začne se z vnetjem dlesni, konča pa z izpadanjem zob.

Temelj zdravljenja parodontalne bolezni je luščenje in glajenje zobnih korenin. To je postopek, med katerim se s površine zobnih korenin in iz obzobnih žepov odstranijo obloge. Zobozdravniki s posebnimi tehnikami in postopki odstranijo tako imenovani biofilm, v katerem si najdejo zatočišče številne škodljive bakterije, pravi zobozdravnik doc. dr. Rok Gašperšič s Centra za ustne bolezni in parodontologijo Stomatološke klinike v Ljubljani. Zdravljenje se nadaljuje z rednimi kontrolnimi pregledi. Če je potrebno, zobozdravnik ponovno odstrani vse zobne obloge, ki so nastale, in očisti zobni kamen. Seveda pa je ves trud zaman brez pravilnega in rednega čiščenja zob. Uporabljati moramo mehko zobno krtačko in nitko prav vsak dan.

Po besedah dr. Roka Gašperšiča povzroči parodontoza propad povezave med zobno korenino in kostjo. Zaradi razgradnje tega stika nastanejo med zobmi in dlesnijo poglobljeni prostori, imenovani tudi obzobni žepi, ki se vnamejo in zagnojijo. Bolezen sprožijo bakterije, ki živijo v naših ustih in so del bakterijske ustne flore. Prav parodontoza je pri nas najpogostejši vzrok za izgubo zob po 35. letu starosti. Podatki o hudi obliki bolezni predstavljajo le vrh ledene gore.

Parodontoza običajno poteka brez bolečin, zato pogosto odlašamo z obiskom pri zobozdravniku. Krvavenje ob ščetkanju in nitkanju zob, otekanje dlesni, slab zadah in majavost zob pa so nujni razlogi, zaradi katerih moramo poiskati ustrezno pomoč.

Iztok Konc