"Tudi govorice oz. oralna zgodovina so pomemben vir za zgodovinarja, saj lahko te vsebujejo tudi neke drobce opisov zgodovinskega dogajanja v daljni preteklosti."

Dr. Dušan Kos se je rodil v Ljubljani. Ko je končal gimnazijo, je začel študirati zgodovino na oddelku za zgodovino na filozofski fakulteti v Ljubljani in leta 1986 diplomiral. Študij je nadaljeval na področju pomožnih zgodovinskih ved na Inštitutu za avstrijsko zgodovinsko raziskovanje na Dunaju in leta 1994 je na filozofski fakulteti v Ljubljani končal doktorski študij iz zgodovine z nalogo Neagrarno gospodarstvo in družba v 14. stoletju v slovenskih deželah. Vse odkar je diplomiral, je zaposlen na Zgodovinskem inštitutu Milka Kosa na ZRC SAZU. Od leta 2005 do 2012  kot izredni profesor predaval pomožne zgodovinske vede na fakulteti za humanistične študije v Kopru. V letih 1993–2003 je diplomatiko in paleografijo honorarno predaval tudi na ljubljanski filozofski fakulteti. Raziskuje tudi srednjeveško zgodovino, predvsem zgodovino plemstva. Objavil je vrsto razprav in monografij. Za knjigo Zgodovina morale 2 je letos  dobil klio, nagrado za najboljšo knjigo s področja zgodovine v zadnjih dveh letih. Dr. Dušan Kos je gost v oddaji razkošje v glavi.

Bogastvo

Iz bogate publicistične  dejavnosti dr. Dušana Kosa je težko izbrati najboljšo knjigo, članek, raziskavo, saj gre za zelo natančna, zanimiva dela, ki so plod znanja, poglobljenih analiz, hkrati pa nagovarjajo velik krog bralcev. Med najbolj cenjenimi sta vsekakor knjigi Zgodovina morale, prvi in drugi del. Tudi sami imata zelo zanimivo zgodovino, nam je povedal dr. Dušan Kos.

Dr. Dušan Kos je za spletni mobilni časopis Torek ob petih zapisal:

"Nasilje je bilo pogostejše v večjedrnih družinah, ki so na podeželju prevladovale do 20. stoletja. Tudi to nasilje je bilo posledica izrazitejše patriarhalne družinske strukture in starševskega pritiska na (edinega) naslednika, pa tudi psihopatoloških motenj nekaterih staršev. Kjer so bili starši še živi (zlasti očetje, ki so bili običajno pravni in dejanski nosilci gospodarstev), takih pa na srečo le ni bila večina, so morale mlade žene prenašati fizično in/ali psihično tastovo in taščino nasilje, ki včasih ni bilo daleč od suženjskih razmer. Pogostnost arhetipskega boja proti krvno tuji vsiljivki v hiši, ki bi lahko ogrozila položaj tasta in tašče, pa so poznale vse nacionalne zakladnice ljudskega izročila. Ena najbolj izvirnih slovenskih primer je »žleht kot sto mater«, z nelogičnim nasprotjem »lep kot hudič«.

 

 

Dr. Dušan Kos se loteva tudi področja mističnega, nadnaravnega. Temu področju se je približal z resnim zgodovinskim pristopom in orodji in nastala je knjiga Valvazor, kuharica Ana in težave z duhom gospe Gallenberg.

 

Popotovanja

Dr. Dušan Kos ima zelo rad potovanja, pa ne taka, kjer bi obiskoval muzeje in pomembne zgodovinske stavbe ( čeprav tudi te rad obišče) navdušuje ga narava, pohodništvo.

Milan Trobič