Delnice Nove Ljubljanske banke so prvi trgovalni dan na Ljubljanski in Londonski borzi doživele topel sprejem. V Ljubljani so se ob nekaj več kot dveh milijonih prometa podražile za 10 %, medtem ko v Londonu ob 4x večjem prometu za 12%. Tako v NLB, kot na SDH, pa tudi na Ljubljanski borzi so nad skoraj povsem končano privatizacijo nove Ljubljanske banke olajšani in zadovoljni.

Živahno trgovanje z delnicami NLB že prvi dan trgovanja na Ljubljanski in Londonski borzi

Delnice Nove Ljubljanske banke so na današnji prvi dan trgovanja na Ljubljanski in Londonski borzi blestele. V Ljubljani so se ob 2 milijonih prometa zvišale za 10 odstotkov, v Londonu pa ob 8-ih milijonih za 12 odstotkov. Privatizacija glavnine banke je s tem končana, NLB je v pretežno razpršeni zasebni lasti.

Dogajanje je z navdušenjem pospremil predsednik uprave NLB Blaž Brodnjak:

“Končno bomo lahko zadihali s polnimi pljuči, ko bodo odpravljene omejitve zaradi prejete državne pomoči. To bo NLB privedlo v položaj, da bo lahko tekmovala in postala regijski prvak.”

Lastniška struktura, čeprav še vedno ne povsem razkrita, znana sta le dva največja vlagatelja EBRD in ameriški sklad Brandes investment, naj bi te ambicije podpirala, je bilo moč razumeti predsednico uprave SDH Lidijo Glavina:

“Kljub zelo zahtevnim razmeram na finančnih trgih, so se za nakup delnic NLB odločili visoko kvalitetni investitorji. Svetovni finančni svet je Slovenijo spet postavil na svoj zemljevid.”

Politika se je dolga leta upirala privatizaciji NLB, je bilo torej današnje slovo težko? Državni sekretar na finančnem ministrstvu Metod Dragonja:

“Za profesionalni del ministrstva to ni boleče slovo. S tem se je politika veliko ukvarjala. Štejem si tudi za svojo zaslugo, da smo politiko prepričali, da je to najbolj optimalna rešitev.”

Tržna kapitalizacija kotirajočih družb na ljubljanski borzi se je s prihodom NLB povečala za milijardo na 6 milijard, kar kaže na pomembnost, ki ga utegne imeti privatizacija banke za celoten slovenski kaptalski trg.

Urška Jereb