Kljub trenutnim jesenskim razmeram je v Sloveniji od 15. novembra naprej obvezna uporaba zimske opreme za vsa motorna vozila. Kako se dobro pripraviti na vožnjo pozimi in na kaj vse je potrebno biti pozoren pri nakupu zimske pnevmatike za svoje vozilo? Podrobneje v pogovoru z Jurijem Kočarjem, vodjo servisne službe pri Avto-moto zvezi Slovenije.

Pnevmatike so najpomembnejši del ustrezne opreme avtomobila, saj zagotavljajo edini stik vozila s podlago, po kateri vozi

Kljub trenutnim jesenskim razmeram je v Sloveniji od 15. novembra naprej obvezna uporaba zimske opreme za vsa motorna vozila. Kako se dobro pripraviti na vožnjo pozimi in na kaj vse je potrebno biti pozoren pri nakupu zimske pnevmatike za svoje vozilo? Podrobneje v pogovoru z Jurijem Kočarjem, vodjo servisne dejavnosti pri Avto-moto zvezi Slovenije.

Razliko med letno in zimsko pnevmatiko nazorno prikažemo z dolžino zavorne poti: pri hitrosti 50 km/h je zavorna pot v snegu z zimskimi pnevmatikami 31 metrov, z letnimi pa 62 metrov; na poledeneli cesti je pri hitrosti 30 km/h zavorna pot z zimskimi pnevmatikami 57 metrov, z letnimi 68 metrov. Ti dodatni metri lahko pomenijo razliko med življenjem in smrtjo!

Marko Rozman