Jože Strgar je že kmalu po maturi uredil Plečnikov vrt

Rojen leta 1929 v Jelšah pri Leskovcu se je Jože Strgar po maturi zaposlil v ljubljanski Mestni vrtnariji. Strokovno se je izpopolnjeval v tujini in leta 1962 diplomiral ter se zaposlil v arboretumu Volčji potok, kasneje pa ustanovil lastno podjetje. Kot ljubljanski župan med letoma 1990 in 1994 je med drugim namenjal veliko pozornosti razvoju parkov in zelenic v mestu.

V Ljubljani sem lastnoročno zasadil kakšnih 7 tisoč, 8 tisoč dreves. Moje največje delo je razširitev Tivolija na zahodni strani, gre za 3,5 hektara. Sicer pa je tega res veliko, saj sploh ne znam našteti, kaj vse sem načrtoval – v Ljubljani, po Sloveniji, pa tudi na Hrvaškem in v Nemčiji.

Pri svojem delu je vedno užival. Z veseljem je hodil po svetu in opazoval ter občudoval dosežke v tujini, včasih pa tudi malo pokritiziral. Kljub vsemu pa je bil zadovoljen, da je imel toliko znanja, da je lahko kdaj povedal tudi negativno mnenje

Vedno sem se zavzemal za zdravo in kulturno bivalno okolje. To je bila moja glavna skrb, za to sem se zavzemal z vsemi močmi.

Z urejanjem vrtov in parkov se zdaj ukvarja sin in tudi hči biologinja. Ob šestih otrocih je bilo družinsko življenje kar pestro. Jože Strgar pravi, da imajo matere sicer večinoma vedno več skrbi kot očetje, da pa je lepo spremljati odraščanje svojih otrok. Razveseljuje ga tudi 7 vnukov. Z življenjem je zadovoljen,”Sicer pa moramo kdaj na kakšen negativen dogodek tudi pozabiti,” še doda.

Lucija Fatur