Letos je stanje najbolj skrb vzbujajoče v Srbiji, Italiji in Grčiji

Prvi letošnji primeri okužb z virusom Zahodnega Nila v Sloveniji so razlog, da smo se za oddajo Ultrazvok srečali z virologinjo akad. prof. dr. Tatjano Avšič Županc, ki vodi osrednji slovenski laboratorij za diagnostiko in dokazovanje okužb z virusom Zahodnega Nila. Ta deluje pod pokroviteljstvom medicinske fakultete v Ljubljani. Doktorice Avšič Županc prisotnost virusa pri nas ne preseneča, skrbi pa jo podatek, da je v Evropi zaradi vročice Zahodnega Nila letos umrlo že 90 ljudi.

V letošnjem letu o okužbah z virusom Zahodnega Nila poročajo že iz enajstih evropskih držav – in sicer iz vseh naših sosed: Italije, Madžarske, Hrvaške in Avstrije, pa iz Grčije, Romunije, Francije, Bolgarije, iz Srbije in s Kosova. V septembru smo prve primere imeli tudi v Sloveniji. Letos je v Evropi zbolelo že več kot 1200 ljudi, 90 (do 13. 9. 2018) jih je zaradi virusa Zahodnega Nila umrlo – v prejšnjem tednu 19. Po besedah dr. Avšič Župančeve je stanje najbolj skrb vzbujajoče v Srbiji, Italiji in Grčiji.

Virologinja in specialistka za medicinsko mikrobiologijo pravi, da pri nas virus Zahodnega Nila prenašajo navadni in tigrasti komarji. Drugi načini prenosa virusa so redki. Lahko se prenese s transfuzijo krvi in krvnih komponent. Možen, vendar prav tako zelo redek, je tudi prenos iz matere na plod ter prenos prek materinega mleka. Neposredno z bolnika na zdravega človeka pa se virus ne prenaša.

Najboljša zaščita pred virusom Zahodnega Nila je za zdaj še vedno zaščita pred komarji. Kakšen je nasvet dr. Avšič Župančeve? V oddaji Ultrazvok.

Nacionalni inštitut za javno zdravje o virusu: http://www.nijz.si/sl/spremljanje-virusa-zahodnega-nila

Evropski center za preventivo in spremljanje bolezni: https://ecdc.europa.eu/en/west-nile-fever/surveillance-and-disease-data/disease-data-ecdc

 

Iztok Konc