V petek se bodo v okviru Evropske noči raziskovalcev po vsej Sloveniji zvrstili številni dogodki. Raziskovalcev ne najdemo le v laboratorijih, temveč tudi marsikje drugje. Kakšno raziskovanje poteka v galerijah? O tem se je Urška Henigman pogovarjala z direktorico Pilonove galerije Ajdovšščina Tino Ponebšek.

Evropska noč raziskovalcev v Pilonovi Galeriji Ajdovščina

Ta teden na Prvem posebno pozornost namenjamo raziskovalcem. V petek bo namreč potekala Evropska noč raziskovalcev, v okviru katere se bodo na treh različnih prireditvah po vsej Sloveniji zvrstili številni dogodki. Kakšno raziskovanje poteka v galerijah? Direktorica Pilonove galerije Ajdovščina Tina Ponebšek je poudarila, da je raziskovanje v njihovi galeriji posvečeno Venu Pilonu:

Uporabljamo raznorazno arhivsko gradivo, korespondenco, treba je poznati širši evropski slogovni okvir, kamor temo umestimo. To je dolgotrajni postopek, ki sicer nima podobnih prijemom, kot v laboratoriju, je pa tehnika raziskovanja podobna. Super je, da je projekt vključil tudi to področje v promocijo raziskovanja in znanosti.

V petek bo v Pilonovi galeriji dan odprtih vrat. Od 10.00 do 20.00 so v dopoldanskem času pripravili dva tipa delavnic, za vrtce in osnovne šole, ob 19.00 pa bo potekalo srečanje Cafe Scientifique, v okviru katerega bodo predstavili aktualno razstavo.

Urška Henigman