Ali nam res primanjkuje beljakovin? Kaj pravijo smernice zdravega prehranjevanja?

Danes nas številni nagovarjajo k povečanju vnosa beljakovin v telo. Po besedah diplomirane dietetičarke Katje Simić sta pri tem v ospredju zlasti fitnes in industrija prehranskih dopolnil. Pa vendar! Ali nam res primanjkuje beljakovin?

Beljakovine so skupaj z maščobami in sladkorji makrohranila, ki jih naše telo nujno potrebuje. Meso, ribe in morski sadeži, jajca, mleko in mlečni izdelki, pa stročnice, oreščki, žita in semena; beljakovine so lahko živalskega ali rastlinskega izvora. Beljakovine ali proteini, kot jih tudi imenujemo, so velike molekule – njihovi osnovni gradniki so aminokisline.

Dnevno naj bi zaužili najmanj 0,8 g beljakovin/kg telesne mase. Strokovnjakinja opozarja, da več beljakovin potrebuje organizem posameznikov z aktivnejšim življenjskim slogom in težjim fizičnim delom, pa tudi profesionalni športniki ter rekreativci. Drastično pomanjkanje beljakovin lahko dolgoročno povzroči izgubo mišične mase in slabokrvnost. Imunski sistem oslabi, kar vodi v slabše celjenje ran in poveča tveganje za nastanek okužb. Če telo med rastjo ne dobi zadostnega vnosa beljakovin, se lahko upočasni otrokova ali mladostnikova rast.

Katja Simić na svojem spletnem portalu “Dietetik priporoča” ni zagovornica uporabe proteinskih prehranskih dopolnil. Opozarja, da posamezen prehranski dodatek običajno vsebuje le določene aminokisline, ne pa vseh, ki so za nas pomembne in potrebne. Presnova beljakovin lahko zelo obremeni jetra in ledvice; pri previsokih vnosih je tudi povečano tveganje za dehidracijo. Zato nasvet: na naših krožnikih naj prevladujeta zmernost in raznovrstnost.

Iztok Konc