Triglav, ki je v začetku septembra prvič v 123 letih ostal brez stolpa, bo spet dobil svoj simbol oz. simbol številnih Slovencev

V začetku meseca je Aljažev stolp s Triglava odpeljal helikopter, takoj je stekla pospešena in zahtevna obnova. V delavnici jeseniškega podjetja KOV so ga pod budnim očesom strokovnjakov, restavratorjev in konservatorjev obnovili in spet sestavili. Vodja projekta Aljažev stolp – ohranimo naš simbol Martin Kavčič iz Restavratorskega centra Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije razlaga, da so “obnovili sestavne elemente, ki so že bili prisotni“, pri čemer posebej poudari barvo.

Barva Aljaževega stolpa se je skozi leta v marsičem spreminjala. Leta 1896 so se v Avstro-Ogrski izvajale dodatne meritve, zato so geodetski merilci prišli do Aljaža in so ga prosili, ali ga lahko kako pobarvajo, da bo bolje viden. Dogovorili so se za temnejšo streho in bel obod. Ta barvni princip je bil ves čas prisoten z dvema izjemama – prva je malarska vojna, druga pa obdobje po drugi svetovni vojni do leta 1984, ko je bil stolp rdeče barve.

Stolp bodo morali pred vrnitvijo še prebarvati. Med restavriranjem so našli tudi odtis starejšega napisa Aljažev stolp. Gorazd Lemajič iz Narodnega muzeja opozarja na pomembnost našega odnosa do tega spomenika in kulturne dediščine. Poleg sistematičnega vzdrževanja je namreč nadvse pomembno tudi varovanje, to pa je naloga nas vseh, predvsem planincev, ki osvajajo vrh Triglava.

Razstavljanje in vnovična postavitev stolpa sta bila velik izziv za zaposlene v KOV-u. Med njimi je tudi Anže Mrak, ki je ob obnovi čutil tremo.

Moram povedati, da so se nam vsem od začetka kar malo tresle roke. Kako pristopiti k delu, da ne bi kakšne stvari poškodovali? Ampak imamo kar precej izkušenj z delom s kovino, tako da ko so enkrat dela stekla, smo videli, da gre.

 

Aljana Jocif