Storž

Pogovor je lahko zelo zdravilen

Medgeneracijsko društvo za samopomoč Tromostovje združuje prostovoljce v skupinah za samopomoč

Iskrice

Medgeneracijsko društvo za samopomoč Tromostovje iz Ljubljane deluje od januarja 2014 in združuje več generacij skozi program Skupine starih ljudi za samopomoč. Gre za pogovorno skupino, izbirajo pa teme, ki so jim skupne. Ena največjih socialnih stisk starejšega človeka je osamljenost, v skupini pa se stkejo medsebojni odnosi in povezanost. Program pomeni socialno inovacijo in je kot tak edinstven v Evropi.

Anja Žitnik, soustanoviteljica, pravi: Ljubljanska mreža trenutno šteje 14 skupin. V Ljubljani smo res od leta 2014, drugod po Sloveniji pa smo praznovali že kar 30 let delovanja. Že moja mama je bila v skupini v Brežicah. Mestno okolje je nekoliko drugačno, ljudje so manj povezani, včasih še sosedov ne poznamo. Zato so si pri Zvezi društev za socialno gerontologijo Slovenije prizadevali, da se skupine ustanovijo tudi v Ljubljani.

Temo za pogovor izbere voditelj, v vsaki skupini sta dva, včasih pa pogovor steče povsem spontano. Gospa Marina je članica Iskric že od ustanovitve, od novembra 2014, saj jo kot upokojeno socialno delavko že od nekdaj zanimajo odnosi.

V naši skupini se pogovarjamo predvsem o vrednotah, ura in pol pogovora je vedno prekratka. Vedno pride do izraza osebnost posameznika in to je tisto, kar je najbolj iskreno. Ne spreminjamo mnenj drugih, le izražamo vsak svojega. Spoznavamo drug drugega in na ta način nastajajo povezave, prijateljstvo.

Gospa Marjeta je upokojena učiteljica, pravi, da pogovore zaznamujejo tudi poklici, ki so jih člani skupine opravljali pred upokojitvijo.

V skupini imamo pravilo – ne pogovarjamo se o politiki, izključili smo teme o verstvu, ne pogovarjamo se o osebah, ki niso prisotne, in vse, o čemer se pogovarjamo, ostane med nami. Sprejeto je vsako mennje. Vse je prav in vse je “narobe”. Vse to je velika dodana vrednost skupine.

Za informacije lahko pokličete na številki 031 845 672 ali 031 670 337 ali pogledate na facebook stran Medgeneracijsko društvo Tromostovje.