Na Ptuju so sinoči namenu predali nov spominski park, ki je nastal na območju starega mestnega pokopališča. Tam je mestna občina v 1,2 milijona evrov vrednem projektu poskrbela tudi za ohranitev večine nagrobnikov, ob tem pa nekdanjemu pokopališču namenja nove vsebine. Med drugim bodo organizirali kulturne dogodke in izobraževalne dejavnosti.

Ureditev ne bi bila možna brez sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj

Še pred začetkom izvajanja projekta prenove starega ptujskega mestnega pokopališča so načrti mestne občine dvignili ogromno prahu. Predvsem prvotna odločitev, da bi odstranili večino nagrobnikov je bila za sorodnike pokopanih nesprejemljiva. Zato je bila oblikovana tudi civilna iniciativa, ki pa je s projektanti in vodstvom občine nato vendarle dosegla kompromis glede načina obnove. In zdaj, ko je projekt končan je tudi jasno, da je večina nagrobnikov ostala, zato sinoči ni presenečalo splošno zadovoljstvo obiskovalcev, ki so si lahko prvič ogledali nov spominski park.

Izjemno lepo je. Zdaj pa upajmo, da tako tudi ostane.

Zadnji pokop na pokopališču se je zgodil pred 40 leti, zdaj pa bo to območje deležno tudi drugačnega redu kar se tiče prižiganja sveč in odlaganja rož.

Ljudi bomo morali navaditi, da to ni več pokopališče, ampak, da gre za park.

Projekt ureditve je vreden 1,2 milijona evrov, kar tri četrtine sredstev je prispeval Evropski sklad za regionalni razvoj.

 

 

 

Danijel Poslek