14. izvedba, 5 dni, 22 predstav, 8 odrov, ustvarjalci iz 9 držav in bogat spremljevalni program

V Ljubljani se je včeraj začel večdnevni 14. bienalni festival sodobne lutkovne umetnosti LUTKE 2018, na katerem se bo zvrstilo 22 predstav iz Francije, Izraela, Finske, Španije, Irana, Rusije, Nemčije, Češke in Slovenije. Festival poteka na različnih prizoriščih Lutkovnega gledališča Ljubljana, Veliki oder, Mali oder, Oder pod zvezdami, Šentjakobski oder, Kulturnica in Tunel, na Ljubljanskem gradu in v Stari mestni elektrarni, v slovenski prostor pa prinaša svežino mednarodne lutkovne produkcije. Ajda Rooss, vodja festivala:

Letos je še večji poudarek na novih tehnologijah, ki povsem na novo definirajo referenčni prostor lutke. Veliko je predstav na področju plesa, lutka je pogosto v rokah plesalcev, vedno večkrat v rokah vizualnih umetnikov, veliko je novih medijev – video projekcije, kamera v živo, bogate zvočne slike, raziskovanje materiala …

S predstavo Snežna kraljica iz Lutkovnega gledališča Maribor se na festivalu predstavlja tudi mladi umetnik Tin Grabnar, ki je za material svojih lutk uporabil les.

Predstava je sestavljena iz dveh delov. V prvem delu spremljamo klasične, namizne lesene lutke, ki v publiki vzbudijo močno vizualno podobo, podobo obeh protagonistov, kasneje, ko sledimo zgodbi in ko protagonista odideta na potovanje proti severnemu polu, pa se celotna predstava prestavi na nek način v gledalčevo domišljijo. Klasičnih lutk na odru ni več, vlogo lutkovnega objekta pa prevzame zvok.

Ob robu festivala poteka obsežen spremljevalni program s kreativnimi  delavnicami, vodenimi ogledi Lutkovnega muzeja in gledališča, koncerti in strokovnim omizjem. Program na različnih prizoriščih poteka od dopoldneva do večera, vsak dan se zvrsti kar nekaj predstav, ljubitelji lutk in drugih vrst predstav bodo gotovo našli kaj za svoj okus.

Špela Šebenik, Tadeja Bizilj