Anketa med obiskovalci letnega kina Dragon Summer Cinema na Vegovi v Ljubljani, ki je letošnja novost. Ljubljana sicer ponuja kar nekaj letnih kinematografov, obiskovalce pa smo vprašali, ali so redni obiskovalci kina na prostem in kako se ta razlikuje od tistega običajnega v kinodvorani

Prvi letni kino na območju današnje Slovenije naj bi ljudi zabaval že pred 110 leti

Kino pod zvezdami, Film ob jezeru, Kinodvorišče, Kino pod kozolcem, Piknik kino, Kino nad mestom, Kino v parku, Zvezdni utrinki, Dragon Summer Cinema (iz slednjega tudi zgornja anketa med obiskovalci ene od predstav) … To je le nekaj bolj iznajdljivih poimenovanj različnih prizorišč po Sloveniji, ki tudi to poletje vabijo k ogledu filmov na prostem. Tovrstnih letnih kinematografov je tudi pri nas vsako leto več, prav gotovo pa niso nekaj novega. Klemen Žun, filmski entuziast in raziskovalec kino zgodovine, urednik spletne skupnosti Kino Paradiž in avtor knjige Filmski zemljevid, ki je svoje zanimanje za razvoj kinematografov v Ljubljani v zadnjih letih razširil na območje vse Slovenije in poleti s posebnim navdušenjem raziskuje, obiskuje in fotografira prizorišča, ki služijo kot letni kino, ima podatke, da naj bi prvi letni kino na naših tleh dobili že pred več kot 100 leti v Ljubljani.

“Po mojih informacijah je to celo najstarejši letni kino na svetu, ki je imel predstave skozi vso sezono. Takrat je bila ta ideja verjetno revolucionarna …”

Poslušaj: Klemen Žun o zgodovini in ponudbi letnih kinematografov

Eden od letnih kinematografov, ki se lahko pohvalijo z najdaljšim neprekinjenim delovanjem pri nas, je tisti v Izoli. Erik Toth, koordinator kulturnega in filmskega programa Art kina Odeon Izola, pod čigar okriljem deluje Letni kino Arrigoni, rad poudari tradicijo letnega kina v tem obalnem mestu.

“Arrigoni je zgodovinsko ime ene izmed bivših tovarn v Izoli, ki se je ukvarjala s predelavo rib. Zaradi lokacije je ostalo tudi ime letnega kina, ki je bil namenjen tudi delavcem za sprostitev, nagrado za njihovo delo in kot oblika skupnega druženja.”

Poslušaj: Erik Toth o Letnem kinu Arrigoni

Med najbolj privlačne letne kinematografe pri nas poznavalci prištevajo tudi Kino pod brezami v Tolminu. Špela Mrak pravi, da so glavna privlačnost njihovega kina predvsem čudovite breze ob prizorišču.

“Tu je družaben, miren kotiček v centru Tolmina, ki ga obkrožajo breze. Zraven je atrij, kjer so nivojske stopnice, tako da lahko gledalci poletno ležerno sedijo, prinesejo odeje, sedala in uživajo pod milim nebom.”

Poslušaj: Špela Mrak o Kinu pod brezami

 

Andreja Čokl