O tem kako so odpadki v Italiji postali donosen in krvav posel.
foto: flickr

O tem, kako so odpadki v Italiji postali donosen in krvav posel

V Italiji je mafija že pred desetletji odkrila, da so odpadki donosen posel. Nič ne pomaga, da je Evropska unija z dvajsetmilijonsko kaznijo že pred leti oglobila Italijo zaradi neustreznega ravnanja z nevarnimi odpadki. In čeprav stanje ni več tako divje kot pred petnajstimi leti, ko so mafijci strupene odpadke preprosto sežigali sredi polj na jugu države, je nadzor ravnanja z odpadki nezadosten, kriminalni posel pa še vedno v razcvetu. K temu kaže dodati še sprenevedanje države in lokalnih oblasti – ne samo na jugu države.

Okoljske prekrške so v zadnjih letih preoblikovali v »okoljska kazniva dejanja«, za katera je zagroženih tudi do 20 let zaporne kazni. Mafijski in kriminalni posel, povezan z gospodinjskimi in zlasti nevarnimi strupenimi odpadki, pa v Italiji kljub temu še vedno znaša od tri do šest milijard evrov.

Mafijske metode so dveh vrst. Po eni strani se vmešajo v upravljanje gospodinjskih odpadkov, za kar mora skrbeti javna uprava, po drugi strani pa delujejo na trgu ravnanja z nevarnimi odpadki. Promet z gospodinjskimi odpadki predstavlja samo 15, morda 20 odstotkov celotne mase odpadkov. Več kot osemdeset odstotkov odpade na posebne, industrijske in nevarne odpadke.

Pri gospodinjskih odpadkih mafijski klani vplivajo na dodelitev koncesij za njihov odvoz in za upravljanje odlagališč. V začetku osemdesetih so si zagotovili monopolni položaj, zlasti v Kampaniji. Od začetka so upravljali zasebna odlagališča. Pozneje so začeli odpirati odlagališča strupenih odpadkov v opuščenih kamnolomih in na kmetijskih površinah. Ta so jim šele zagotovila resnično masten zaslužek.

Mafijska podjetja so v resnici zasebne družbe, ki jih je nemogoče potolči na področju transportne logistike. Gre predvsem za kampanijsko camorro. Pri kamionskem transportu imajo monopol, tudi pri prevozu sadja in zelenjave. Ne nadzorujejo samo posameznih tovornjakov, ampak cele trgovske poti.

Kam torej odvažajo nevarne odpadke? Odvažajo jih na zakonita odlagališča, pri čemer pa potvarjajo spremljevalne formularje. Bolj ko so odpadki nevarni, več staneta njihov odvoz in ustrezna predelava. Mafijsko podjetje potem ponaredi podatke na formularju: nevarne odpadke, ki jih je prevzelo v nekem podjetju, brez kakršne koli fizične ali kemične obdelave deklasificira v predelane ali nenevarne odpadke ali pa celo v gnojiva. Tako zniža stroške odvoza in predelave za 50, 60, tudi 80 odstotkov. Ti odpadki končajo na vseh mogočih lokacijah: na primer na odlagališčih, ki niso pooblaščena za nevarne odpadke, ampak samo za gospodinjske.

Večina nezakonitih odlagališč v Kampaniji z odpadki iz osemdesetih in devetdesetih let, zlasti v opuščenih kamnolomih, še danes ni povsem sanirana. Vse skupaj ima uničujoč učinek na okolje in tudi zdravje.

 

Janko Petrovec