Izzivi, s katerimi se sooča Evropa so tema evropskega foruma Alpbach, ki poteka v istoimenskem kraju v Avstriji, letos pod sloganom »Raznolikost in odprtost«. Na forumu, ki bo potekal do petka, predstavniki politike, znanosti, gospodarstva, kulture in civilne družbe na različnih dogodkih torej razpravljajo o izzivih, pred katerimi je »Stara Celina«. Danes je potekal tudi panel, na katerem so govorili o pravici do samoodločbe in mednarodno pravnih izzivih povezanih z njo in prihodnostjo Evropske unije. Tam je sodelovala tudi pravnica, magistrica Ana Stanič, ki jo je po dogodku v Alpbach poklicala Mojca Delač.

Tudi pri brexitu so se sklicevali na pravico do samoodločbe

Izzivi, s katerimi se sooča Evropa so tema evropskega foruma Alpbach, ki poteka v istoimenskem kraju v Avstriji, letos pod sloganom »Raznolikost in odprtost«. Na forumu, ki bo potekal do petka, predstavniki politike, znanosti, gospodarstva, kulture in civilne družbe na različnih dogodkih razpravljajo o izzivih, pred katerimi je »Stara Celina«. Danes je potekal tudi panel, na katerem so govorili o pravici do samoodločbe in mednarodno pravnih izzivih povezanih z njo in prihodnostjo Evropske unije. Tam je sodelovala tudi pravnica, magistrica Ana Stanič, ki jo je po dogodku v Alpbach poklicala Mojca Delač.

Regionalizacija je prihodnost EU in ne centralizacija. Začetna ideja, po kateri naj bi nacionalne identitete zamenjali za evropsko identiteto, je napačna. Ljudje, ki živimo v EU, imamo lahko večplastne in večnacionalne identitete. Tisto, kar nas veže v EU, je povezano s človekovimi pravicami in vladavino prava.

Obsoditi moramo vse kršitve človekovih pravic ne glede na to ali se dogajajo na Poljskem, na Madžarskem ali v Španiji.

Hrepenenje ljudi, da bi lahko odločali o svoji politični in ekonomski prihodnosti, je povsod enako in se bo samo krepilo. Globalizacija nas vodi v eno smer, a nam istočasno omogoča, da imajo ljudje tudi več in več nadzora nad svojim življenjem. Vprašanje je le, ali se bo politični sistem dovolj hitro razvijal, da bo to omogočal.

Mojca Delač