V novem šolskem letu bosta evropska uredbe o varstvu podatkov in družinski zakonik posegla v pravni odnos med polnoletnim dijakom, njegovimi starši in šolo.Srednja šola bo starša polnoletnega dijaka lahko obveščala o ocenah, o vzgojnih ukrepih, o njegovi odsotnosti od pouka le – če bo polnoleten dijak vnaprej osebno privolil šoli, da omenjene informacije pošilja njegovim staršem. Prispevek Nataše Lang.

Polnoletni dijak bo moral dati predhodno pisno soglasje staršem za vpogled v svoje ocene

Čeprav so se poletne počitnice komajda dobro začele in šolske obveznosti niso tema pogovora v družinah, je čas brezskrbnih dni tudi priložnost, da se v družinah, ki imajo že polnoletne dijake ali pa so tik pred tem mejnikom, pogovorijo o tem, kakšne posledice prinaša polnoletnost za posameznika.

V novem šolskem letu bosta evropska uredba o varstvu podatkov in družinski zakonik posegla v pravni odnos med polnoletnim dijakom, njegovimi starši in šolo.

Srednja šola bo starše polnoletnega dijaka lahko obveščala o ocenah, vzgojnih ukrepih, njegovi odsotnosti od pouka le, če bo polnoletni dijak vnaprej osebno dovolil šoli, da omenjene informacije pošilja njegovim staršem.

Na šolah so še malce zmedeni, čakajo na navodila pristojnega ministrstva. Nataša Lang se je o omenjeni novosti pogovarjala s pravnico, specialistko za področje šolskega prava mag. Ano Nino Jeger, ki je pretekli teden o tem že predavala ravnateljem srednjih šol.

Nataša Lang