Zakaj banke ob najemu hipotekarnega posojila zahtevajo še gradbeno in uporabno dovoljenje za nepremičnino? Marsikdo si zaradi tega beli glavo. Kje naj dobim gradbeno in uporabno dovoljenje? Koliko časa bo trajal postopek pridobitve? V večstanovanjskih stavbah bi moral dovoljenji posredovati upravnik ali upravna enota. Praviloma ni težko dobiti uporabnega dovoljenja, če je vse v redu z gradbenim dovoljenjem. Predsednik Slovenskega nepremičninskega združenja – Združenja FIABCI Slovenija, Jože Podgoršek, pričakuje, da bo po poletju to vprašanje zelo aktualno in da bo pri sedmih od desetih nepremičnin dokumentacija pomanjkljiva.

Zakaj banke ob najemu hipotekarnega posojila zahtevajo še gradbeno in uporabno dovoljenje za nepremičnino?

V zadnjih tednih se je marsikdo ob obisku banke z namenom najema stanovanjskega posojila zdrznil ob zahtevi bančnika, da je treba v postopku urejanja kredita priložiti še gradbeno in uporabno dovoljenje za nepremičnino.

Doslej smo bili vajeni, da banke poleg vseh papirjev o naših prihodkih in kupoprodajne pogodbe zahtevajo izpisek iz zemljiške knjige, potrdilo o lastništvu in morda cenitev nepremičnine.

Od veljavnosti novega gradbena zakona od prvega junija pa banke ob sklepanju hipotekarnih posojil zahtevajo še gradbeno in uporabno dovoljenje. Kdor prodaja nepremičnino, ju mora preskrbeti.

93. člen gradbenega zakona določa, da so za nedovoljen objekt in neskladno uporabo objekta določena dejanja prepovedana, med njimi promet z objekti in sklepanje pravnih poslov za takšne nepremičnine. Zakon tudi napotuje na preverjanje, ali gre za prepovedano dejanje.

Ministrstvo za okolje in prostor je na vprašanje Združenja bank Slovenije, ki ga je zanimalo, kako naj banke ravnajo v kreditnih poslih, odgovorilo, naj banke preverjajo pravno stanje nepremičnine. Zato zdaj, da zmanjšajo svoje poslovno tveganje, zahtevajo gradbeno dokumentacijo. To je treba predložiti tudi notarju.

Marsikdo si zaradi tega beli glavo. Kje naj dobim gradbeno in uporabno dovoljenje? Koliko časa bo trajal postopek pridobitve? V večstanovanjskih stavbah bi moral dovoljenji posredovati upravnik ali upravna enota. Praviloma ni težko dobiti uporabnega dovoljenja, če je vse v redu z gradbenim dovoljenjem.

Predsednik Slovenskega nepremičninskega združenja – Združenja FIABCI Slovenija, Jože Podgoršek, pričakuje, da bo po poletju to vprašanje zelo aktualno in da bo pri sedmih od desetih nepremičnin dokumentacija pomanjkljiva

Maja Derčar