Naša koža si poleti zasluži posebno skrb in nego. V čem je moč olivnega olja, aloe vere in jogurta?

Poleti kožo biča veter, izsušita jo sol in mivka, poškoduje in opeče jo močno poletno sonce. Kakšna naj bo nega kože po sončenju in, če že pride, kako naj poskrbimo za opečene predele? Kaj bo kožo nahranilo in ji vrnilo lesk in vlago? V čem je moč olivnega olja, aloe vere in jogurta?

Ultravijolični sončni žarki lahko naredijo veliko škode. Da pospešijo staranje kože in v najhujšem primeru celo nastanek raka, smo povedali že večkrat. To, da nas opečejo, pa tudi. Po besedah dermatologinje Mirjam Rogl Butina si opečena koža zasluži posebno skrb in nego.

Sončnemu ultravijoličnemu sevanju nismo izpostavljeni le na obali in ob bazenu, ampak tudi pri vsakodnevnih opravilih, pri kolesarjenju, rekreaciji in športu na prostem, na pikniku, pri delu na vrtu – opozarjajo pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje. Čezmerno izpostavljanje UV-sončnim žarkom lahko povzroči akutne in kronične škodljive učinke na kožo, poškoduje oči in oslabi imunski sistem.

Ultravijolični sončni žarki sprožijo v koži škodljivo fototoksično reakcijo. Podoben odziv kože lahko povzročijo tudi različna olja in zeliščni pripravki. Sogovornica je poudarila priljubljeno šentjanževko.

Kadar se soncu ne morete umakniti v senco, oblecite lahka, gosto tkana oblačila z dolgimi rokavi in hlačnicami, svetujejo strokovnjaki Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Ohlapna oblačila v živih ali temnejših barvah in oblačila v več plasteh omogočajo boljšo zaščito. Glavo pokrijte s širokokrajnim klobukom ali pokrivalom z dolgim ščitnikom in podaljškom za zaščito uhljev ter vratu. Oči zaščitite s sončnimi očali ustrezne kakovosti in oblike, ki onemogočajo dostop sončnega sevanja tudi s strani.

Prvo pravilo varovanja pred škodljivimi sončnimi žarki pa ostaja – soncu se ne izpostavljajmo med 10. in 17. uro. Takrat je namreč moč ultravijoličnega sevanja največja.

Iztok Konc