Misijonar in cerkveni dostojanstvenik  JANEZ  VERTIN  se je po končani gimnaziji v Novem mestu leta 1863 s starši preselil v Združene države Amerike. Tam je študiral teologijo in leta 1879 postal škof v misijonski škofiji Marquette v zvezni državi Michigan; nasledil je prav tako slovenskega škofa Ignacija Mraka.  Organiziral je cerkveno življenje med Indijanci in priseljenci ter škofijo preoblikoval v redno. Postavil je novo stolno cerkev, več cerkvenih poslopij, šol in socialnih ustanov ter s pastirskimi listi oblikoval cerkveno zavest. Janez Vertin se je rodil na današnji dan leta 1844 v Dobličah pri Črnomlju.

—–

Politik  ALEŠ  STANOVNIK  je po študiju na Dunaju leta 1926 v Ljubljani doktoriral iz prava. Že v mladosti se je zanimal za socialna vprašanja in se vključil v krščansko mladinsko gibanje, tako imenovano križarstvo, ki se je zavzemalo za reformo in poglobitev religioznega življenja. Pozneje je postal pravni svetovalec Jugoslovanske strokovne zveze ter finančno pomagal glasilu krščanskosocialističnega delavstva “Delavske pravice”. Njegov politični cilj sta bili zedinjena Slovenija in slovenska država, vključena v jugoslovansko zvezo.

Na Jesenicah, tam je imel odvetniško pisarno, je sodeloval s člani komunistične partije ter denarno podpiral delavsko glasilo »Naš kovinar«. Po nacistični okupaciji Gorenjske leta 1941 so ga izgnali v Srbijo, a se je kmalu vrnil v ilegalo v Ljubljano. Postal je član vrhovnega plenuma Osvobodilne fronte, v katerem je zastopal krščanske socialiste. Maja leta 1942 so ga italijanski okupatorji aretirali in nekaj pozneje kot talca ustrelili v Gramozni jami. Aleš Stanovnik se je rodil na današnji dan leta 1901 v Horjulu

—–

Pedagog in publicist MIROSLAV KOKOLJ se je rodil na današnji dan leta 1906 v Benkovcu na Hrvaškem. Raziskoval je zlasti zgodovino Prekmurja in njegovega šolstva ter o tem napisal več strokovnih razprav in tri temeljna dela: “Prekmurje in Prekmurci v slovenskem periodičnem tisku”, “Prekmursko šolstvo  od  začetka  reformacije  do  zloma nacizma” ter “Prekmurski Slovenci od narodne osvoboditve do nacistične okupacije”. Za svoje delo je publicist Miroslav Kokolj dobil Žagarjevo nagrado.

—–

Pesnik  in  prevajalec  HERMAN  VOGEL  je leta 1967 na filozofski fakulteti v Ljubljani diplomiral iz slavistike, bil nato novinar pri časniku “Delo”, pozneje pa glavni urednik “Založbe Obzorja” v Mariboru. Kot pesnik se je prvič predstavil leta 1967 v almanahu “Štirinajst”, leto pozneje je izšla njegova prva samostojna zbirka “Razdalje rastejo”, nato pa je izdal še štiri.. Za njegovo liriko je značilno dvoje prepletajočih se stalnic: pripadnost zrelemu slovenskemu modernizmu in samospraševanju lirskega subjekta, ki ga doživlja izrazito refleksivno in poudarjeno čustveno, ter eksperimentiranje z zvočno in pomensko plastjo pesniškega jezika.

M:  Herman Vogel se je rodil na današnji dan leta 1941 na Lomu pri Mežici, pred dvema letoma pa so mu v Aleji zaslužnih pred Narodnim domom v Mežici odkrili doprsni kip.

Pavle Jakopič