Spalno paralizo lahko doživimo, če se zbudimo med spanjem v fazi REM

Nenadoma se zbudiš sredi noči in v bistvu še ne veš, ali si se res zbudil ali še spiš. Potem ugotoviš, da čeprav fizično zaznavaš stvari, kot da bi se zbudil, ne moreš premikati rok, nog, da si nekako paraliziran … Potem malo pogledaš po sobi in dobiš občutek, kot da se sence premikajo, kot da te nekdo iz senc gleda, kot da so sence žive in kot da bi ti nekdo stiskal prsni koš. Ne moreš se premikati, premika pa se vse okoli tebe.

Klemen je izkusil t. i. spalno paralizo – fenomen, za katerega ni točnih podatkov o tem, kako pogost pravzaprav je. Zakaj oz. kdaj se zgodi? Odgovor je med spanjem v fazi REM, razloži prof. dr. Lea Dolenc Grošelj, vodja Laboratorija za motnje spanja na Inštitutu za klinično nevrofiziologijo Univerzitetnega Kliničnega centra Ljubljana.

V tej fazi spanja imamo minimalno mišično dejavnost, kar pomeni, da so dejavne mišice za dihanje, druge pa imajo zelo nizko dejavnost. Temu se reče mišična atonija. V fazi REM največ sanjamo in, ja, gre za neki obrambni mehanizem, da se v spanju ne poškodujemo, da ne bi imeli te povečane motorične dejavnosti.

Če se človek med tem (op. a. mišično atonijo) prebudi, je to lahko zelo neprijeten občutek,” še doda. Prav zaradi mišične atonije imamo občutek, da se ne moremo premakniti. V tem stanju se zamegli percepcija časa, pove Klemen.

Predstavljajte si, da gledate grozljivko. Pač traja in traja, tudi če bi si želel, da se pač skrajša. Zdaj je pa potem težko reči, ali to traja 15 sekund ali pa 20 minut.

Ljudje se takrat predvsem bojijo tega, da ne bodo mogli dihati. Vendar jih vedno pomirimo, da so dihalne mišice inervirane povsem drugače in da dihanje takrat ni problematično. Tako da naj ostanejo čim bolj mirni, da bo to minilo in naj primerno spijo,” še svetuje prof. dr. Dolenc Grošelj. Kljub svoji strašljivosti torej spalna paraliza ni bolezen, ampak je v resnici nenevaren in neškodljiv pojav. Možnosti za pojav tega fenomena boste precej zmanjšali, če boste dovolj spali in se izogibali alkoholnim pijačam, ki povzročajo dodatno sproščanje mišic.

Darja Pograjc